Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ponovitev nove maše v Bedfordu

| 19.08.2010, 08:03 Matjaž Merljak

Novomašnik Sebastijan Valentan je imel 29. julija, na god svete Marte, ponovitev nove maše v župnijski cerkvi Svetega Križa na Goldington Roadu v Bedfordu. To je bil zelo lep dogodek za tamkajšnje slovenske rojake, pa tudi za angleške farane, saj so prišli v lepem številu. Sveto mašo je novomašnik daroval v angleškem jeziku, saj je maševal v času, ko je ponavadi župnijska dnevna maša. Pri strežbi ob oltarju sta bila navzoča novomašnikov ceremonier, bogoslovec Ivan Hrastnik in župnik za Slovence v Angliji, Stanislav Cikanek. Med sveto mašo so peli tako angleške kot tudi nekatere slovenske cerkvene pesmi.

Že na začetku svete maše ni manjkal pozdrav novomašniku s pesmijo »Novomašnik bod' pozdravljen«. Lep sprejem s pozdravnim nagovorom novomašniku je v angleškem jeziku napravil Brian Theobald, mož prej omenjene Francke. Slednje je petje pri maši spremljala z igranjem na orgle. Občasno je igral tudi Mark, eden od njenih treh sinov. Markova zaročenka Hannah pa je pridodala k lepoti bogoslužju s solo petjem.

Po sv. maši in novomašnem blagoslovu smo se zbrali v župnijskih prostorih, kjer so nam postregle z dobro hrano in pijačo naše neumorne slovenske gospodinje. Za vso organizacijo ponovitve nove maše in lepe slovesnosti pa ima vsekakor največ zaslug Franckina mama, Gabrijela Rehberger, ki je duša naše slovenske katoliške skupnosti v Bedfordu.

Ponovitev nove maše Sebastijana Valentana v Bedfordu
Ponovitev nove maše Sebastijana Valentana v Bedfordu © Arhiv slovenski misije v Londonu

Ponovitev nove maše Sebastijana Valentana v Bedfordu
Ponovitev nove maše Sebastijana Valentana v Bedfordu © Arhiv slovenske misije v Londonu

V poletnih mesecih se med nami, slovenskimi rojaki v Združenem kraljestvu, na pastoralnem področju našega dela ne dogajajo prav velike reči. Morda naj omenim samo to, da je tukajšnja Cerkev že v juliju začela z organizacijskimi pripravami na papežev obisk, ki bo med 16. in 19. septembrom 2010. Tokrat je Benedikta XVI. na obisk v Veliko Britanijo povabila sama kraljica Elizabeta II. (prejšnja papeževa obiska nista bila obenem tudi državna obiska, ampak le pastoralna). Torej bo tokrat kraljica papeževa glavna gostiteljica. Slovenci se bomo udeležili dogodka v soboto, 18. septembra 2010, ko bo papež v Londonu.

Francka Theobald iz Birminghama
Francka Theobald iz Birminghama © Arhiv slovenske misije v Londonu
Ob 10. uri dopoldne bo papeževa sveta maša v westminstrski stolnici, katere se bosta udeležila župnik za Slovence Stanislav Cikanek in predstavnik tukajšnje slovenske katoliške skupnosti in župnijskega pastoralnega sveta Ivan Lavrič. Popoldne ali proti večeru pa se bo skupina devetih londonskih rojakov skupaj z župnikom udeležila »vigilije« s papežem v londonskem Hyde Parku. V Birminghamu bo tudi velik dogodek, ko bo papež ob svojem obisku razglasil kardinala Newmana za blaženega.

Ko že omenjamo Birmingham, ne morem mimo velikega cerkvenega priznanja z diplomo in odlikovanjem za pastoralno delo, predvsem na področju cerkvene glasbe, slovenski rojakinji Francki Rehberger, poročeni Theobald. Cerkveno odličje od Apostolskega sedeža »Ubi Caritas« je dobri, verni in nadvse požrtvovalni Francki, 27. maja 2010 podelil sam birminghamski katoliški nadškof mons. Bernard Longley, v znak zahvale duhovnikov in vernikov birminghamske nadškofije za njeno tako pomembno delo v nadškofiji. Dobri Francki iz srca čestitamo vsi slovenski rojaki živeči v Angliji.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...