Petra StoparPetra Stopar

Starši špetrske šole protestirajo

| 13.08.2010, 07:47 Matjaž Merljak

Potem, ko je že kazalo, da se bodo dela za ureditev začasnih prostorov dvojezične v Špetru v Slovenski Benečiji pričela skladno z obljubami pristojnih oblasti, se ne dogaja še nič, zato so starši šolarjev znova protestirajo.

Beneški rojaki imajo, skozi nekdanjo in novejšo zgodovino grenke izkušnje nekdaj odkrite – nasilne asimilasije, ki se je začenjala že v vrtcih, v zadnjih desetletjih pa prikrite oblike spreminjanja kulturne identitete tamkajšnjega slovenskega prebivalstva.

Nazadnje je staršem prekipelo, zaradi ignoriranja njihovih zahtev in lastnih obljub oblasti, od špetrskega župana naprej, in so se 5. avgusta zopet zbrali pred občino. Županu so povedali, da se bojijo, da jih vodijo žejne čez vodo. Nekaj več, kot čez mesec dni, se bo začel šolski pouk, prostorov za dvojezično nižjo srednjo šolo pa še niso pričeli urejati.

Zato je krizni odbor staršev, ki je julija organiziral množične demonstracije, tokrat ponovno prinesel županu od vseh staršev podpisano peticijo, ki so mu jo izročili že letošnjega petega maja.

Kot sem že poročal, so oblasti marca, pouk v tej šoli prepovedale iz varnostnih razlogov. Za vrtec in osnovno šolo so začasne nadomestne prostore v Špetru zagotovili, za nižjo srednjo šolo pa ne. V začasnih prostorih bodo vsaj dve leti, preden bo objekt obstoječe šole predpisano potresno saniran.

Zahteva staršev je, da ostane dvojezična šola v celoti v Špetru, ne pa razbita po raznih krajih Benečije, zaradi česar bi sociološki in učni vidik pouka, utrpel nedopustno škodo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.