Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Stolbica v Reziji (foto: Miran Mihelič)
Stolbica v Reziji

Preštevanje etnične pripadnosti v Reziji

| 11.08.2010, 18:24 Matjaž Merljak

Kot je razvidno iz tiskovnega sporočila Slovenske kulturno-gospodarske zveze, je potem, ko je Občina Rezija morala spoštovati državni in deželni zakon ter izdati dvojezično osebno izkaznico etično čutečemu občanu Gabrijelu Cherubiniju, občinska uprava, očitno, na čelu z njenim županom, pripravila 'anonimno anketo' preštevanja etnične pripadnosti in čutenja občanov.

Po vseh pritiskih na še redke domačine v Reziji, ki si upajo javno povedati ali zapisati, da so slovenska manjšina v Italiji, res pa da nekaj posebnega in tudi turistično zanimivega, si je občinska uprava sedaj izmislila še dodaten pritisk, ki bi mu lahko rekli etnično preštevanje v obliki ankete. Vsem družinam oz. Rezijanom je poslala le v italijanščini napisan vprašalnik, v katerem želi od njih izvedeti celo vrsto podatkov, med drugim tudi o jezikovni in verski pripadnosti ter značilnosti posameznega občana, tudi, če govori slovensko ali furlansko ali rezijansko. Jasno je, da Rezijani, razen izjem, govorijo le svoje narečje. Slovenske organizacije v Italiji se nad temi dejanji po vrsti zgražajo in Slovenska kulturno-gospodarska zveza je zadnje dejanje javno označila kot nezakonito.

Razume se, da je v takih klimi in še posebej v tako majhni občini, anonimnost takšnih anket, vse prej kot zajamčena.

V dolino Rezijo
V dolino Rezijo © Miran Mihelič

Slovenske organizacije v Italiji po vrsti obsojajo takšna nedemokratična početja in pritiske na občane Rezije. Zavračajo metode, ki spominjajo na zloglasne etnične izgone in čiščenja. O tem želijo seznaniti širšo slovensko in italijansko javnost ter ustanove, ki so zadolžene za spoštovanje italijanske ustave, zakonov in zagotavljanje pravnega reda. V kolikor bo potrebno pa tudi širši evropski prostor in organe EU. V največjo podporo bi jim bilo tudi to, da bi vsak zaveden Slovenec, vsaj enkrat letno, organizirano kot turist, obiskal Rezijo s prošnjo v rezijanščini: »Sveta mate, prusite z nes!«.

Napis na kapelici v Reziji
Napis na kapelici v Reziji © Miran Mihelič

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.