Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Svete Višarje 2010 (foto: Matjaž Merljak)
Svete Višarje 2010

Kako doživljamo slovenstvo?

| 05.08.2010, 07:59 Matjaž Merljak

Z 22. romanjem treh Slovenij so se na Svetih Višarjah sklenili tudi 3. višarski dnevi mladih. Pripravila sta jih Rafaelova družba in slovenska katoliška misija v Muenchnu. Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedala Urška Makovec iz Rafaelove družbe, se jih je udeležilo 15 mladih - dve iz Argentine, ena iz Nemčije, dve zdomki iz Nemčije, ostali iz Slovenije. Pridružila sta se jim izseljenska duhovnika Janez Pucelj in Zvone Podvinski.

Srečanje so začeli v Žabnicah, v petek so si ogledali Ziljsko dolino, nato so se peš povzpeli na Višarje. V soboto so obiskali Lovca, popoldne pa je Dominik Frelih, asistent pri Lojzetu Peterletu v evropskem parlamentu, v nedeljo pa so pomagali pri organizaciji romanja. Ves čas je bila tudi možnost za pogovor med mladimi. Kot je dejala Natalia Barišič Bevc iz Frankfurta v Nemčiji, ki je že drugo leto udeleženka, so debatirali o tam kaj in kako je biti Slovenec, kako Slovenija glede na Slovence v tujini, kaj je ljubezen do domovine in kako se izraža. Marjanka Oblak iz Argentine, ki je dva meseca na dopustu v Sloveniji, si bo dneve najbolj zapomnila po debatah, doživljanju slovenstva na različnih koncih sveta.

Natalia Barišič Bevc, Urška Makovec, Marjanka Oblak - udeleženke 3. višarskih dnevov mladih
Natalia Barišič Bevc, Marjanka Oblak, Urška Makovec - udeleženke 3. višarskih dnevov mladih © Matjaž Merljak

Kot je še dejala Urška Makovec, bodo septembra novi višarski dnevi mladih. Ti bodo bolj gorsko obarvani. Več informacij na spletni strani Rafaelove družbe.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.