Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Svet drugič zaznamuje dan humanitarnosti

| 19.08.2010, 12:34

19. avgust je svetovni dan humanitarnosti. Združeni narodi so ga razglasili v počastitev spomina na človekoljubne delavce, ki so izgubili življenja med opravljanjem svojih nalog. Mednarodna skupnost ta dan zaznamuje drugič ter želi tako izreči priznanje vsem, ki opravljajo človekoljubno delo, in obenem krepiti zavedanje javnosti o pomenu človekoljubnega delovanja. Na to je v izjavi ob dnevu humanitarnosti spomnil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.

Naravne nesreče in nesreče, ki jih povzroči človek, vsako leto prizadenejo milijone ljudi. Med njimi so zelo pogosto najrevnejši, najranljivejši posamezniki, ljudje, ki so na dnu družbene lestvice. Trenutno je na svetu več kot 27 milijonov notranje razseljenih oseb in deset milijonov beguncev. Človekoljubni delavci želijo zagotovili pomoč vsem, ne glede na del sveta, kjer živijo, ne glede na religijo, socialno skupino ali narodnost, ki ji pripadajo.

Karitas - ena največjih človekoljubnih organizacij

Pomoč vsakemu človeku v stiski, zagovarjanje revnih, zapostavljenih in obrobnih ter gradnja pravičnejše družbe so tudi naloge Karitas, ki je ena največjih človekoljubnih organizacij na svetu. Z omenjenim uresničuje socialno pastoralno poslanstvo Cerkve. V Sloveniji deluje od 1. maja 1990. O njenih sodelavcih je generalni tajnik Imre Jerebic za naš radio povedal: "Mi beležimo 8 tisoč aktivnih prostovoljcev. Med njimi je veliko takih, ki imajo ta naboj, da naprej vlečejo tudi druge. Najpomembnejše je namreč to, da našim prosilcem poklonimo dimenzijo upanja, ki se zrcali na različne načine. Vesel sem tudi, da pletemo širšo mrežo sodelovanja, bodisi z različnimi organizacijami in znotraj Cerkve, nenazadnje ste zelo pomembni tudi mediji."

Tudi sodelavci Karitas izgubili življenje med opravljanjem dela

Generalna skupščina Združenih narodov je 19. avgust za dan humanitarnosti izbrala zaradi bombnega napada na sedež svetovne organizacije v Iraku leta 2003. Takrat je življenje izgubilo 22 ljudi. Alojzij Štefan, ki je pri Slovenski Karitas zadolžen za mednarodno sodelovanje in povezovanje, je na vprašanje, ali so življenje med opravljanjem svojega dela kdaj izgubili tudi sodelavci te dobrodelne ustanove, odgovoril: "Veliko je bilo žrtev tudi med sodelavci Karitas. Ni dolgo nazaj … Na Šrilanki, v Afriki … Od škofov do prostovoljcev, sodelavcev, tudi zaposlenih v Karitas, odgovornih oseb … Nekaj sem jih poznal tudi osebno. Ampak ob tem dodajam: Pomembno je, da žarimo!"

Štefan: Humanitarnost pomeni tudi odgovornost

Štefan in Jerebic sta za radio Ognjišče pojasnila, kaj pravzaprav pomeni humanitarnost. Štefan pravi, da je to eno temeljnih poslanstev človekoljubnih organizacij in pomeni tudi določeno odgovornost v svetovnem merilu. "Izhaja iz krščanskih korenin. Gotovo je Cerkev prva organizirala humanitarno delo. Pozneje se je razvila tudi civilna družba na tem področju," je poudaril. Da je humanitarnost poslanstvo Karitas in Cerkve, se strinja tudi Jerebic. Po njegovem smo kristjani poslani, da to dimenzijo živimo in smo po tej dimenziji živa Cerkev.

 

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...