Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Svete Višarje (foto: Matjaž Merljak)
Svete Višarje

22. romanje treh Slovenij

| 01.08.2010, 07:13 Matjaž Merljak

Na romarski in božji poti nad Kanalsko dolino, kjer se srečujejo Slovani, Romani in Germani, bo danes (1. avgusta 2010) potekalo že 22. romanje treh Slovenij, matične, zamejske in matične. Mnogi ga bodo začeli s peš romanjem na goro, sicer pa bo prvi vrhunec predavanje, drugi pa sveta maša v cerkvi.

Pešpot bodo udeleženci začeli ob 8.00 ob vznožju gore nad Žabnicami, od koder se bodo ob premišljevanju križevega pota povzpeli k priljubljeni romarski cerkvi Matere Božje, ki letos praznuje 650-letnico. Za cerkvijo (v primeru slabega vremena pa v Domu srečanj dr. Lamberta Ehrlicha) bo ob 10.30 tradicionalno predavanje. Letos bo predaval msgr. Jože Kopeinig, rektor Katoliškega doma v Tinjah. Naslov njegovega predavanja je Dialog - iskati resnico in v njej živeti!

Slovesno sv. mašo ob 12.00 bo ob somaševanju izseljenskih in drugih duhovnikov daroval mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger. Po maši se bo na ploščadi za cerkvijio začel kulturni program. Sodeloval bo - kot že pri sveti maši - mešani pevski zbor iz Augsburga, Stuttgarta in Ulma. Vodil ga bo Roman Kutin. Romaje, ki ga organizirata Rafaelova družba in Zveza evropskih izseljenskih duhovnikov, se bo sklenilo z družabnim srečanjem. V času romanja si bo v Ehrlichovem domu možno ogledati razstavo o upodobitvah Višarske Matere Božje na podobicah, razglednicah in bakrorezih.

Danes se bodo na Višarjah sklenili tudi tretji Višarski dnevi mladih. Začeli so se v četrtek, ko so bili mladi na obisku v Ziljski dolini. V petek so se povzpeli na goro Lovec in se srečali z duhovnikoma msgr. Janezom Pucljem in g. Zvonetom Podvinskim, ki delujeta med slovenskimi izseljenci v Nemčiji, Belgiji in na Švedskem.

Več o romanju bomo povedali v informativni oddaji ob 15h, kakšno javljanje z Višarij pa lahko pričakujte že prej. Na tej povezavi preverite, kakšno je vreme na višini 1790 metrov.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...