Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Postaja Topolove

| 31.07.2010, 08:03 Matjaž Merljak

Postaja Topolove v gorski vasici Topolove na južnem pobočju Kolovrata v Slovenski Benečiji privablja vsako poletje umetnike iz različnih koncev sveta. Letošnja, sedemnajsta po vrsti, je privabila največ pozornosti, ko je gostila slovenskega zamejskega pisatelja Borisa Pahorja.

V zadnjem vikendu je bil glavni večerni dogodek koncert mlade in starejše skupine Les Tambours de Topolò, popoldne pa predavanje Borisa Pahorja. Poudarek je dal razliki med nacionalizmom in narodno zavestjo. Za prvega meni, da je škodljiv, ker se ravna napadalno do drugih, tako kot je naredil fašizem v teh krajih, narodna zavest pa teži k preseganju egoizma posameznika, ki bo tako mislil ne samo nase, ampak tudi na skupnost.

Pogovori na teh prireditvah se dotaknejo tudi zaviranja reševanja problema začasnih prostorov dvojezične šole v Špetru Slovenov v Benečiji, saj na tajništvu šole niso prejeli še nobenega uradnega akta iz občine, ki bi nakazal težko pričakovano in od staršev predlagano rešitev, da ostane šola v celoti v Špetru. Starši, učitelji in učenci se zgražajo, saj mineva od izselitve že peti mesec, kmalu pa bo tukaj tudi prvi dan novega šolskega leta. Predavanju je sledil glasbeni poklon Pahorju z naslovom ‘V niču in v nebu’, ki ga je napisal Dario Savron. V zadnjih dneh pa se je odvijala v Topolovem vrsta dogodkov, od predstavitve pesniške zbirke Fabia Franzina ‘Rožni venec iz tišine’, ki je nastala v okviru projekta Koderjane, in antologije ‘Rondini e ronde’ do glasbenega projekta ‘Ena sama sekunda’ Davida Klodiča in skupine BK evolution ter opere ‘Don Giovanni’.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...