Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu

Ohladitev v novem bazenu

| 01.08.2010, 17:44 Matjaž Merljak

Poletna vročina nas kar še lepo objema in prav zato je novi plavalni bazen na Slovenski pristavi pogosto obiskan. Posebno še ob nedeljah, ko razna društva prirejajo svoje poletne piknike ali veselice. V soboto, 17. julija 2010, je župnik Jože Božnar s sodelovanjem mladih in nekaj čez sto navzočih blagoslovil novi bazen, tako da je bil uporabljiv naslednji dan, ko je svoj piknik v vročini imela župnija svetega Vida.

Ves naslednji teden so pa tudi vodili taborjenje slovenske mladine slovenskih šol, Marije Vnebovzete in Svetega Vida. Razumljivo, da so ti pogosto se ohladili v bazenu, saj je pritiskala vročina celi teden. Okrog 75 mladih je taborilo na Pristavi pod vodstvom vodičev, ki so pripravili razne igre in delavnice za mladino. Taborjenje se je zaključilo v nedeljo, 25. julija, dopoldan pred sveto mašo, ki pa je bila začetnica piknika slovenske sobotne šole Svetega Vida. Piknik je bil zelo dobro obiskan, čeprav vreme ni bilo naklonjeno. Pričakovati je bilo neurje in zato je bila maša darovana kar v dvorani. Franci Urbanija, duhovnik, ki je te dni na obisku iz Argentine, je maševal namesto župnika Božnarja, ki je prav sedaj na dolgi božji poti po Španiji. Gospod Urbanija je v lepi slovenščini pridigal in nam razložil, da v Argentini nima dosti stikov s tamkajšnjimi Slovenci, ker je nameščen v argentinski župniji, zato, kot je povedal, slovenski jezik uporablja samo takrat, kadar pride na obisk sorodnikov in prijateljev v Cleveland. Bil je pa rojen v Sloveniji in otroška leta preživel med povojnimi begunci na Koroškem v Avstriji. Po maši se je vremo obrnilo, preselili so se oblaki in smo nedeljsko popoldne preživeli v poleni toploti in veseli družbi. Starši so pripravili prijetne igre za naše malčke in ob koncu dneva so izvršili srečelov.

Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu je blagoslovil svetoviški župnik Jože Božnar, poleg njega je Pavle Košir, industrialist, ki je bil glavni orgaziator pri delu
Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu je blagoslovil svetoviški župnik Jože Božnar, poleg njega je Pavle Košir, industrialist, ki je bil glavni orgaziator pri delu © Tone Ovsenik

Piknik župnije svetega Vida, ki je bil v nedeljo, 18. julija, je bil letos spet zelo dobro obiskan. Župnik Jože Božnar je daroval sveto mašo kar na Pristavi ob 12h. Po njej je bilo na voljo okusno kosilo, ki ga je zaužilo čez 400 ljudi. Veselo razpoloženje je prevladovalo, saj so se ljudje družili in tudi srečali z osebami, ki se le redkokdaj srečajo. Bilo je tudi preskrbljeno za plesno razvedrilo in sredi popoldneva je nastopila skupina plesalcev in kitaristov, ki so nam predstavili delček argentinske folklore. Nastopili so pa tudi člani mladega pevskega sestava, Mi smo mi. Spet je piknik, ne samo združil vesele ljudi, pač pa je tudi doprinesel finančna sredstva, ki bodo porabljena za klimatsko napravo v župnijski dvorani.

V petek, 16. julija, je Slovenska pristava zaživela ob zvokih skupine Atomik Harmonik iz Slovenije, ko je ta gostovala v Kanadi in tudi pri nas. Odziv skupini je bil odločen, saj so mladi rajali in plesali celi večer, tako da je bilo plesišče polno plesalcev.

Sveta maša na Slovenski pristavi pri Clevelandu
Sveta maša na Slovenski pristavi pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Na SNPJ farmi, ki tudi služi kot poletno letovišče, kjer tudi skoraj vsako nedeljo potekajo veselice, je v nedeljo organiziralo svoj piknik društvo Naprej. Posebnost tega popoldneva je bilo branje poezij lokalnih poetov. Vsi so brali svoja dela navdušenim navzočim in s tem polepšali nedeljsko popoldne.

Danes pa imajo svoj vsakoletni piknik na Slovenski pristavi upokojenci njenega kluba. Tudi tu bo začetek s sveto mašo, ki jo bo daroval Franci Urbanija, gost iz Argentine.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...