Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Rast 39 - udeleženci Niko Skubic, Niko Rozina, Kati Podržaj, Zofi Marolt, Lucijana Jakoš in Daniela Selan  (foto: Matjaž Merljak)
Rast 39 - udeleženci Niko Skubic, Niko Rozina, Kati Podržaj, Zofi Marolt, Lucijana Jakoš in Daniela Selan

Pomlad življenja

| 28.07.2010, 08:08 Matjaž Merljak

V juliju so na maturantskem izletu v Sloveniji dijaki Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine, Rast 39. Po petih letih tečaja so za en mesec prišli v deželo prednikov. Udeležili so se mladinske šole slovenskega jezika in obiskali različne slovenske kraje. Za oddajo Slovencem po svetu in domovini so spregovorili o vtisih tega potovanja.

Daniela Selan, Niko Skubic, Niko Rozina, Kati Podržaj, Zofi Marolt in Lucijana Jakoš so povedali, da so šolo obiskovali štirinajst dni, bivali pa so v dijaškem domu na Poljanah v Ljubljani. Pri pouku so bili razdeljeni v različne skupine glede na znanje slovenščine. V razredih so bili tudi udeleženci iz drugih držav. Med poukom in srednješolskim tečajem v Buenos Airesu je kar nekaj razlik. Tam imajo različne predmete, tu pa so se učili samo slovenščino, ki je tam pogoj za vpis na tečaj. Povedali so, da so se naučili veliko običajnih, pogovornih besed, ki jih v Argentini ne slišijo. Tam se učijo knjižno slovenščino.

Občutki ob obisku Slovenije.
Daniela pravi, da je veliko slišala o njej, se učila in zdaj jo preveva lep občutek, ko vidi deželo starih staršev. Tudi drugi imajo dobre občutke, saj so nestrpno čakali na ta obisk.

Kako živijo mladi Slovenci v Argentini?
Sogovorniki so bili iz različnih domov Velikega Buenos Airesa, v vseh pa je življenje podobno. Imajo SDO in SFZ, to sta Slovenska dekliška organizacija in Slovenska fantovska zveza, nato so še Mladci in mladenke od 12. do 15 let ter druge organizacije. Mladi po domovih imajo odbore in gledališke skupine, ob sobotah se dobijo v šoli. Imajo tudi mladinske dneve, najprej po domovih, eden na leto pa je skupen. Ponekod se dobijo ob petkih zvečer ob petkih na odbojki. Med tednom se prijatelji sicer srečujejo med seboj, večjih srečanj mladih pa ni, zaradi šole, dobijo se ob koncih tedna.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.