Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski dan 2010, St. Catherines (foto: Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu)
Slovenski dan 2010, St. Catherines

Slovenski dan 2010 v St. Catherines

| 23.07.2010, 08:10 Matjaž Merljak

Slovenski Narodni Dom Lipa Park v St. Catherines je bil v nedeljo, 27. junija 2010, prizorišče praznovanja Slovenskega Dneva 2010. Več kot 600 rojakinj in rojakov se je zbralo na tej vsakoletni meddruštveni prireditvi pod pokroviteljstvom Slovenskega Koordinacijskega Odbora Niagara.

Ob 11. uri se je dvorana napolnila za obhajanje svete maše. Petje je vodil naš Župnijski zbor, vmes je bilo nekaj ljudskega petja petje, sodelovali so predsedniki slovenskih organizacij z branjem in prinašanjem darov... Po maši so za vse pripravili dobro kosilo. Nekateri so se posedli v senco dreves, drugi v ohlajeno dvorano, kajti sonce je dobro pripekalo.

Kulturni program, ob dveh popoldne, je bil to pot v prostrani, polni dvorani. Potem, ko je moški zbor Bled zapel državni himni, je vodstvo programa prevzela Ivanka Plut. V prvem delu programa je predstavila častne goste. Sledili so pozdravni nagovori: predsednik društva Lipa Park Boris Plut in koordinatorica Magda Razpotnik. Glavni govornik je bil vodja konzervativne stranke Ontaria, Tim Hudak. Navzoče je nagovoril tudi veleposlanik Tomaž Kunstelj. Ob tej priliki je predal Francki Seljak, za njeno dolgoletno kulturno delo, priznanje Republike Slovenije. Francka Seljak in Tone Krašovec sta letos prejela tudi priznanje Slovenskega koordinacijskega Odbora Niagara. Posebne pozornosti in zahval pa je bil deležen konzul Boris Jelovšek ob zaključku svojega štiriletnega dela na veleposlaništvu v Ottawi.

Slovenski dan 2010, St. Catherines
Slovenski dan 2010, St. Catherines © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Slovenski dan 2010, nagrajenca Tone Krašovec in Francka Seljak
Slovenski dan 2010, nagrajenca Tone Krašovec in Francka Seljak © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

V kulturnem programu so nastopili: Iz župnije sv. Gregorija Velikega: Moški zbor Majolka, mešani zbor in mlajša Folklorna skupina Soča. Društvo Sava se je predstavilo z otroci Slovenske šole in z recitacijama predsednice Marije Prilesnik. Društvo Bled je zastopal moški zbor. Program je popestrila plesna skupina društva Triglav iz Londona. Ob spremljavi harmonike je nastopil moški kvartet Slovenskega Parka. Gostitelj, društvo Lipa Park, pa je imelo na odru Otroke Slovenske šole, pevki Megan Mikulič in Darinko Žumer. Kulturni program v Lipa Parku se je zaključil z melodijami ansambla Button Box. Kasneje je dramska skupina »Cincin Drežnica« iz Slovenija zaigrala kratko komedijo. Sledil je družabni del s programom ansambla Bitenc iz Slovenije. Medtem, pa je v senci dreves že kar tradicionalna Otroška olimpiada znova navduševala otroke, ki so veselo tekmovali pri raznih igrah in na koncu prejeli tudi medalje za sodelovanje.

Slovenski dan 2010, ples ob zvoki ansambla Bitenc
Slovenski dan 2010, ples ob zvoki ansambla Bitenc © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Slovenski dan 2010, sproščen klepet med rojaki
Slovenski dan 2010, sproščen klepet med rojaki © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Ob tej priložnosti je svoje poslanstvo, z razstavo in zbiranjem gradiva, predstavilo Slovensko-Kanadsko Zgodovinsko Društvo. Društvo sv. Jožefa je znova spozoriralo avtobus iz Hamiltona. Skratka, zgodil se je dan, ki združuje in povezuje rojake v tej okolici. 21. Slovenski dan 2010 je potekal v znamenju brezhibne organizacije, za kar so zaslužni prizadevni člani društva Lipa Park v sodelovanju z Magdo Razpotnik, predsednico Slovenskega Koordinacijskega Odbora Niagara. Med programom je bila tudi predaja zastave Samu Husiču, predsedniku društva Bled v Beasmvillu, ki bo gostitelj Slovenskega dneva 2011.

Slovenski dan 2010, otroci
Slovenski dan 2010, otroci © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Pred nami so počitnice. V župniji je v tem času bolj zatišje, večinoma programov in prireditev se dogaja zunaj mesta, pri društvenih dvoranah. Razni pikniki se vrstijo iz vikenda v vikend, kar nekaj gostov – ansamblov se bo v teh poletnih dneh zvrstilo na gotovanju v Kanadi. Te dni je prišel nasambel Atomik Harmonik, ki bo gostoval v Kanadi in delu Združenih držav Amerike.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.