Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje v društvu Sava - Breslav (foto: Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu)
Praznovanje v društvu Sava - Breslav

Blagoslovitev novih prostorov pri društvu Sava - Breslav

| 22.07.2010, 08:07 Matjaž Merljak

O dogajanju v slovenski župniji svetega Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi in bližnjih krajih smo se pogovarjali z župnikom Dragom Gačnikom. Poročal je o blagoslovitvi prizidka in obnovljenih prostorih pri društvu Sava - Breslav pri Kitchenerju.

Mesec junij je bil zelo napolnjen z raznimi dogodki v župniji in okoliških društvih. Kar na treh krajih smo imeli procesije Svetega Rešnjega Telesa, vendar samo pri društvu Triglav v Londonu /Ontarijskem/ je vreme dopustilo, da smo jo imeli zunaj.

Tretjo nedeljo v juniju, t.j. 20. junija smo praznovali v Kanadi očetovski dan, materinski dan smo praznovali že drugo nedeljo v maju. Posamezna društva pripravijo kratek program in družabno srečanje. Za to priložnosti smo imeli sveto mašo pri društvu Bled-Beamsville. Zbralo se nas je kar lepo število, moški zbor Bled je sodeloval pri sveti maši s petjem. Po maši je bilo kosilo, potem so nadaljevali s popoldanskim družabnim programom ob melodijah ansambla.

Hamilton, očetovski dan 2010, maša pri društvu Bled
Hamilton, očetovski dan 2010, maša pri društvu Bled © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Sam sem takoj po maši odhitel dobrih 100 km na drugo stran, ker je bila ob pol treh blagoslovitev prizidka in obnovljene dvorane pri društvu Sava-Breslav pri Kitchenerju. Po blagoslovu je sledil kratek program, pri katerem so sodelovali otroci društva Breslav pod vodstvom Magdalene Razpotnik z recitacijami, petjem in plesom. Slovesnosti so se udeležili tudi povabljeni gostje: župan mesta Kitchener, predstavnica društva Trilium /oni so prispevali lepo vsoto denarja/, slovenski veleposlanik v Kanadi /g. Tomaž Kunstelj/. Potem, ko so spregovorili razni govorniki in so prerezali trak, je nadaljeval program slovenski ansambel Bitenc. Z ubranim petjem in igro so ustvarili prijetno vzdušje. Polna dvorana domačih in drugih gostov je izzvenela v bogato doživetje nedeljskega popoldneva.

Praznovanje v društvu Sava - Breslav  - nastop otrok
Praznovanje v društvu Sava - Breslav - nastop otrok © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

Za gradbeni odbor društva Sava, na čelu s predsednico Marijo Prilesnik, pa je bila to krona več kot enoletnega prizadevanja za korenito obnovitev dvorane. Tako so s prizidkom sedaj pridobili tudi lepe urejene sanitarije, prostor za bar, moderno kuhinjo, skladišče in v zgornjem delu še prostor za manjša srečanja in sobotno slovensko šolo.

Praznovanje v društvu Sava - Breslav - ans. Bitenc
Praznovanje v društvu Sava - Breslav - ans. Bitenc © Arhiv slovenske župnije v Hamiltonu

V tem mesecu smo v naši cerkvi popolnoma obnovili elektronske orgle, dosedanje so bile 28 let stare in novi glasovi so veliko bolj podobni pravim orglam, saj so posnetki pravih piščali. Blagoslov in koncert bomo imeli septembra, ko imamo župnijsko žegnanje.


Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...