Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Klavdija Majer in Nada Zupan, pevki Slovenskega cveta (foto: Matjaž Merljak)
Klavdija Majer in Nada Zupan, pevki Slovenskega cveta

Slovenski cvet prihaja v Slovenijo

| 16.07.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Krška gora, Zaplaz, Telče - to so kraji, kjer se bo ta konec tedna predstavil zbor Slovenski cvet iz Moersa v Nemčiji. Deluje 32 let, vodi ga Istok Kešpret, v njem pa poje 21 pevk in pevcev. Pogovarjali smo se z Nado Zupan in Klavdijo Majer.

V Slovenskem cvetu je združenih več generacij. Nada je iz prve in se dobro počuti med mladimi. Pravi, da se ob njih pomladi. Klavdija, ki pripada drugi generaciji, pa pravi, da mladi cenijo temelje, ki so jih zgradili njihovi starši in so ponosni, da smejo to nadaljevati. "Srečni smo, da imamo to možnost - peti," dodaja, oblečena v narodno nošo. To pomeni, da pleše tudi pri folklori. Z njima sem se pogovarjal 23. maja 2010 na tradicionalnem binkoštnem srečanju v Essnu, ki ga je pripravila tamkajšnja slovenska župnija.

Kot je dejala Nada Zupan, je zbor Slovenski cvet pel že po vsej Evropi, lani je bil tudi pri rojakih v Kanadi. Na Telče so pevce povabile tamkajšnje ljudske pevke, ki so pele na binkoštnem srečanju leta 2008. Tako bo zbor zapel 17. junija na Krški gori, 18. junija pa najprej pri maši na Zaplazu pri Čatežu, popoldne pa še na žetvi na Telčah nad Tržiščem.

Zbor Slovenski cvet na bikoštnem srečanju v Essnu 2010, Irena Sandmann prva z leve v spodnji vrsti
Zbor Slovenski cvet na bikoštnem srečanju v Essnu 2010 © Matjaž Merljak

Pevke in pevci se pod vodstvom mladega Istoka Kešprta dobijo enkrat na teden na vaji, sicer pa zasebno večkrat. "Imamo se radi, radi si med seboj pomagamo, to je ena velika družina," sta druga drugo prehitevali. Klavdija dobro govori slovensko, hodila je na dopolnilni pouk v Essen. Kot dodaja, se tudi mladi trudijo ohranjati slovenski jezik. Pri tem sta jim zbor in folklorna skupina v precejšnjo pomoč. Skupina enkrat na leto tudi naredi zabavo za drugo generacijo Slovencev. Zbor pa v Moersu - po pripovedovanju Nade - vsako leto pripravi Miklavževnje in kulturni večer. "Ljudje pridejo tudi zaradi srečanja po uradnem delu, saj je veliko veselja. Kjer so pevci, tam je veselo," ne neha Nada, ki se že zelo, zelo veseli nastopov v Sloveniji. Pridite jih poslušat in seveda pogledat. Boste imeli kaj videti.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...