Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Natop glasbenikov iz Benečije v Državnem zboru (foto: Miran Mihelič)
Natop glasbenikov iz Benečije v Državnem zboru | (foto: Miran Mihelič)

Rojaki v Benečiji pričakujejo več

| 17.07.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Slovenski svetovni kongres, ki povezuje Slovence v matici, v zamejstvu in po svetu, se razživi posebno v času poletnih dopustov, ko mnogi rojaki obiščejo Slovenijo. Potem, ko je prva ideja o povezovanju na Dragi leta 1986, še pred ustanovitvijo SSK, pa do danes ta in matična država še vedno nista zakonsko uresničila predloga tudi o skupnem slovenskem gospodarskem, znanstvenem in informativnem prostoru in ostaja le deklerirani skupni slovenski kulturni prostor in delitev duhov v njem.

Naglo se bližajo dogodki, ki vsebinsko povezujejo, zlasti tiste Slovence v Sloveniji in izven nje s strokovnimi in družabnimi srečanji na Dragi, ki se ji je pridružila še Draga mladih; na Svetih Višarjah, zanimivo so odmevi na deset vseslovensko srečanje, ki je bilo 1. julija v slovenskem parlamentu.

Rojaki v Benečiji, ki veliko pričakovali od samostojne države Slovencev, so bili tudi tokrat razočarani nad tem, da zopet ni bilo konkretnih zaključkov glede skupnega gospodarskega, informacijskega, izobraževalnega in znanstvenega prostora, zlasti mladih. Nikakor ne morejo razumeti, da ostaja to najbolj pomembno vprašanje še vedno le želja rojakov po svetu, matica pa ostaja le pri besedah. Najbolj žalostno je, da slovensko gospodarstvo od države ne dobi konkretnih možnosti za podporo slovenskim čezmejnim projektom. Najbolj so izpostavili vprašanje povezovanja z znanstveniki, ki delajo v tujini in tistih iz zamejstvu in svetu, ki nimajo povabil za tovrstni študij in raziskave v Sloveniji. Povsod so zgolj izjeme po osebnih ali strankarskih kanalih vladajoče garniture. Zaradi tega odnosa, se celo kot Slovenci, izgubljajo številni znanstveni potenciali, ki odhajajo sedaj v tujino. Tukaj so bila na mestu analitična razmišljanja dr. Jerneja Župančiča, ki vidi Slovence tudi globalno povezane znotraj svetovnega kibernetskega prostora.

Navdušujoč aplavz je požel nastop Beneškega okteta pod vodstvom Davida Klodiča, s sopranistko Eliso Iovele. Beneška Slovenija zgledno napreduje v vseh pogledih.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.