Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Misijonski pikinik na Slovenski Pristavi 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Misijonski pikinik na Slovenski Pristavi 2010

Uspel misijonski piknik

| 18.07.2010, 18:28 Matjaž Merljak

Na Slovenski Pristavi so imeli vsakoletni misijonski piknik, nastopili so harmonikaši iz Godiča. Ta vikend so nastopili Atomik Harmonik. Morda so se osvežili v novem bazenu, ki so ga včeraj blagoslovili. Svetoviški župnik Jože Božnar pa odhaja na romanje na grob svetega Jakoba v Kompostelo.

Vsakoletna veselica ali piknik na Slovenski pristavi, ki jo prireja naša Znamkarska akcija, je potekala v nedeljo, 11. julija 2010. Vse se je začelo z sveto mašo, ki jo je ob 12:30 daroval gost iz Argetnine, Franc Urbanija. Gospod Urbanija pride v našo sredo skoraj vsako leto na obisk sorodnikov in prijateljev iz južnih krajev. Poleg daritve svete maše na misijonskem pikniku se udeleži tudi piknika Kluba pristavskih upokojencev, ki bo to leto 1. avgusta. Udeležba misijonskega piknika je bila v nedeljo zelo dobra. Lahko rečem, večja kot prejšnja leta. Morda so k tem pripomogli mladi glasbeniki iz Slovenija. Gostovalo je Društvo ljubiteljev harmonik Godič pri Kamniku. Dekleta in fantje ansambla so nam polepšali nedeljsko popoldne. Med pogovorom, ki sem ga imel z vodjo, gospodično Bernardo za Slovensko uro mi je povedala, kako in zakaj so ustanovili ta klub harmonikarjev, koliko časa že nastopajo in načrte v naprej. Imela je pa tudi lepe besede za Radio Ognjišče.

Kot sem že omenil so popestrili nedeljsko popoldne in pripomogli uspehu piknika, saj so skoraj vse razprodali, hrano in pijačo. Po poročilih vodstva, bodo lahko spet pomagali našim slovenskim misijonarjem po svetu. Saj prav zato ta organizacija sploh obstaja.

Misijonski pikinik na Slovenski Pristavi 2010
Misijonski pikinik na Slovenski Pristavi 2010 © Tone Ovsenik

V petek, 16. julija je na Slovenski pristavi gostovala skupina Atomik Harmonik z svojim nastopom. O tem pa morda več prihodnjič. Letos se kar vrstijo različne skupine iz Slovenije med nami in rojaki v Kanadi.

Danes pa prireja svojo veselico župnija Svetega Vida prav tako na Slovenski pristavi. Župnik daruje sveto mašo ob 12:00 in po njej je na voljo okusno kosilo, zabava, igre za mladino in kar je najbolj razveseljivo, bo danes prvi dan, ko bo uporabljiv novi plavalni bazen, ki ga je včeraj dopoldne blagoslovil župnik Božnar. Je to zelo primeren čas za odprtje bazena, ker ta teden taboruje slovenska mladina na Pristavi celi teden. Brez bazena v tej poletni vročini skoraj ni za misliti.

Čeprav je cerkev svetega Lovrenca že zaprla svoja vrata, slovenski dom na tem območju mesta še vedno deluje. Prav danes je v domu daroval sveto mašo škof Edvard Pevec in nato je sledilo slavje z banketom in počastitev ženske leta, Elain Peskar.

Misijonski pikinik na Slovenski Pristavi 2010
Misijonski pikinik na Slovenski Pristavi 2010 © Tone Ovsenik

Ta teden odpotuje na dolgo romanje svetoviški župnik Jože Božnar. Božja pot, okrog 800 kilometrov, ki jo je že prehodil pred nekaj leti, ima začetek na francoski strani okrog 240 kilometrov severno od Lurda in se konča v Španiji ob grobu svetega Jakoba v Compostello. Ta romarska pot je še vedno le samotna steza, po kateri romarji hodijo od Francije, preko cele Španije, do atlantske obale. Ta pešpot običajno vzame 37 dni, a župnik načrtuje, da bo sam hodil 41 dni. Večji del te pešpoti bo hodil v mesecu avgustu, ko je najbolj vroče. Zato si namerava vzeti nekaj več časa. Župnik si upa, da bo to duhovno romanje in ne preizkus telesne vztrajnosti. Sam pravi, da rabi duhovno obnovo, da bo boljši kristjan in duhovnik. Naj ga tudi naše molitve spremljajo na tej dolgi poti in srečno vrnitev nazaj v našo sredo, saj ga potrebujemo in spoštujemo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.