Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, skupinska fotografija (foto: Matjaž Merljak)
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, skupinska fotografija

Vse priznanje slovenski Cerkvi

| 15.07.2010, 08:32 Matjaž Merljak

Praznovanje 50-letnice slovenske župnije sv. Cirila in Metoda v Stuttgartu se je začelo ob evharistični mizi v cerkvi svete Elizabete v Esslingenu, nadaljevalo pa s slovesno akademijo v dvorani. V programu so se prepletale besede in glasba.

Nastopila je glasbena skupina Pesem tisočerih zvonov, ki je nastala ob mladinskem projektu glasbene maše z istim imenom. Z recitalom Angeli bdijo nad nami in nas varujejo so se predstavili otroci slovenskega župnijskega vrtca in sobotne šole ter njihovi starši. Na družinskem seminarju od 3. do 6. junija letos v Lechbrucku na Bavarskem so skupaj prepevali pesem Ves dan, vso noč angeli bdijo nad menoj Gospod. To je bilo dober mesec od tega. Na temo te pesmi je župnik dr. Zvone Štrubelj napisal kratko besedilo recitala, ki ga so izvajali otroci in je namenjen zlati obletnici slovenske župnije. V dogajanje so se vključili tudi starši skupaj z vzgojiteljicama Karolino Štuhec Meglič in Eriko Zechner ter animatorjem Robertom Štokljem.

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, nastop otrok iz župnijskega vrtca
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, nastop otrok iz župnijskega vrtca © Matjaž Merljak
Na praznovanju ni mogel biti dolgoletni župnik slovenske župnije v Stuttgartu, Ciril Turk, ki je posla naslednje pozdravne besede: Danes praznujemo 50-letnico slovenske župnije v Stuttgartu. Veliko vas je zbranih v cerkvi sv. Elizabetee v Esslingenu. Žal osebno ne morem biti navzoč na slovesnosti. V tej župniji sem aktivno deloval 27 let, bilo je lepo. Še danes sem javljen v Stuttgartu. Prav lepo pozdravljam ljubljanskega nadškofa Alojzija Urana, ki je med vami in tudi vse zastopnike škofije Rottenburg-Stuttgart. Sedanjemu župniku dr. Zvonetu Štrublju in njegovemu pomočniku - sodelavcu Igorju Krašni želim pri bodočem delu obilo Božjega blagoslova.

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, nastop slovenske šole
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, nastop slovenske šole © Matjaž Merljak

Nastopili so tudi otroci slovenske dopolnilne šole z učiteljem Vinkom Kraljem in nekdanji učenci slovenske sobotne šole in nekdanjega orkestra slovenske župnije.

 

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, orkester nekdanjih učencev
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, orkester nekdanjih učencev © Matjaž Merljak

Iz domovine je zbrane želel pozdraviti minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš, ki je bil na svojem prvem obisku v Nemčiji prav med Slovenci v Stuttgartu. Na povabilo slovenske župnije se je v soboto, 7. in v nedeljo 8. februarja 2009 udeležil slovenskega kulturnega praznika, ki sta ga pripravila Kulturno društvo Slovenija Stuttgart in slovenska župnija. Ob tej priložnosti se je srečal z vsemi skupinami, ki delujejo. V njegovem imenu je spregovoril njegov sekretar, mag. Primož Ilešič.

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, generalni konzul v Muenchnu Marko Vrevc
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, generalni konzul v Muenchnu Marko Vrevc © Matjaž Merljak
Prvič se je med rojaki v Stuttgartu mudil generalni konzul v Münchnu Marko Vrevc, ki je na tem položaju od septembra. Izrazil je priznanje katoliški Cerkvi in med drugim dejal: Pred 70-imi leti je šel slovenski narod skozi dve težki preizkušnji v zelo kratkem času. Na lepem se je zdelo, da delu naroda Slovenija ni več domovina. Iskali so boljše življenje drugod. Slovenska Cerkev je prepoznala in razumela potrebo Slovencev, ki so odšli v svet. Omogočila jim je, da so naprej živeli po svojem prepričanju in hkrati ostali Slovenci. Postali so baza, ki je desetletja kasneje, ko se je Slovenija osvobodila spon, postala demokratična država, pomagala k njeni najhitrejši uveljavitvi v svetu. Zato ji gre vse moje priznanje.

Sledila je družabnost in pogostitev, za dobro voljo sta skrbela domača ansambla Atlantica in Pannonia.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.