Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dejanje pristne zahvale

| 14.07.2010, 08:37 Matjaž Merljak

Slovenska župnija v Stuttgartu je zlati jubilej praznovala v Esslingenu, ki je povezan z začetki dušne oskrbe slovenskih rojakov v deželi Baden-Wuertenberg.

To sta v pozdravu omenila nekdanji podpredsednik ŽPS Štefan Fabčič in sedanja podpredsednica Fanči Forjan.

Spoštovani in dragi nadškof Alojz Uran!
V tem lepem in sončnem dnevu Vas slovenski rojaki župnije sv. Cirila in Metoda z veseljem pozdravljamo kot našega pastirja. Praznujemo 50-letnico naše slovenske župnije. Ponosni smo na našo prehojeno pot, polni hvaležnosti pa se danes oziramo tudi v prihodnost in prosimo za blagoslov. V hiši, ki je tu pred nami, je bil naš prvi župnijski dom in župnijska pisarna, preden se takratni dušni pastir, Ciril Turk ni preselil v hišo na Stafflenbergst. 64. V hišo, ki smo jo začeli imenovati naš Slovenski dom. Zrastel nam je k srcu, naš Slovenki dom in ko je pred leti bila nevarnost, da ga izgubimo ste nam velikodušno priskočili na pomoč prav Vi, gospod nadškof in storili vse, da smo ga ohranili in je zdaj dokončno naš. Tudi ta dosežek želimo danes praznovati skupaj z Vami. Bogu se želimo zahvaliti, da nas v Jezusu, dobrem pastirju vodi na zelene pašnike odrešenja.

Vinogradi, ki nas obdajajo nam navdihujejo misel, ki jo je tako lepo izrazil sam Jezus in jo povzema naša evharistična pesem: Jezus, ti si vinska trta ... mi mladike tvoje smo, ki na tebi rastemo. Naj nas evharistična daritev, ki jo pripravlja ta uvodna procesija in jo boste za nas danes darovali na slovesen način, obogati, utrdi na naši poti in še bolj poveže med seboj. S simbolom slovenskega evharističnega kongresa, ki krasi to steno in tudi cerkev, kjer bo potekala sveta maša, - na sebi ga nosijo tudi vsi naši duhovniki -, se želimo povezati z vsemi Slovenci doma, v zamejstvu in po svetu. Na ta način želimo izpovedati našo skupno pripadnost krščanski veri in Kristusu, dobremu pastirju. V znamenje dobrodošlice in zahvale sprejmite, gospod nadškof, ta šopek v slovenskih barvah. Čeprav na tujem, naše srce vedno bije po slovensko in je povezano z vsem, kar se dogaja v domovini. Hvala, da ste prišli in da boste na ta pomemben dan z nami!

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, pozdrav nadškofu, Fanči Forjan, Štefan Fabčič
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, pozdrav nadškofu, Fanči Forjan, Štefan Fabčič © Matjaž Merljak

Nadškofa in zbrane je v nemščini pozdravil tudi podpredsednika ŽPS sv. Elizabete Andreas Hable, nato so skupaj zapeli pesem evharističnega kongresa Jezus, božji kruh si za življenje. Ob spremljavi godbe iz Dobrepolja se je ob petju pesmi Ti, o Marija procesija pomaknila v cerkev. Ob oltarju so bili poleg nadškofa Urana: domači župnik dr. Zvone Štrubelj, Janez Modic iz Mannheima, Marjan Bečan iz Muenchna, David Taljat iz Švice, delegat Janez Pucelj, prelat R. Hagmann, delegat za Francijo Jože Kamin, župnik pomočnik Igor Krašna, zastopnik afričanov v župniji in nekdanji župnik za Slovence v Stuttgartu Janez Šket.

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, sprejem s slovenskim šopkom
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, sprejem s slovenskim šopkom © Matjaž Merljak

Dr. Zvone Štrubelj je na začetku med drugim dejal:Dobrodošli ob okrašeni evharistični mizi, kjer nas Jezus sprejema z odprtimi rokami. 13. junija smo v Celju praznovali SEK in izpovedali svojo pripadnost krščanstvu, Kristusu in veri. To izpovedujemo in praznujemo pri vsaki nedeljski maši. Tudi danes, ob prazniku 50-letnice slovenske župnije v Stuttgartu želimo izpovedati svojo pripadnost Kristusu in njegovi Cerkvi. Tudi tu, v cerkvi, nas spremlja osrednji simbol tega slavja: v belem logotip evharističnega kongresa v Celju, v plavem logotip našega zlatega jubileja in v rdečem srčna smer našega življenja: Bogu otroci, narodu sinovi, nikomur hlapci!

Godba iz Dobrepolja na praznovanju 50-letnice slovenske župnije v Stuttgartu.
Godba iz Dobrepolja na praznovanju 50-letnice slovenske župnije v Stuttgartu. © Matjaž Merljak

Med prošnjami za vse potrebe je bila tudi ena za domovino. Izrekla jo je Marija Petrič. Zahvalo po obhajilu pa je zanimivo oblikovala družina Marjete Reichle. Na koncu sta se oglasili zahvalna pesem in nepozabna Marija skoz' življenje. Zapeli so Združeni pevski zbori iz Ulma, Stuttgarta in Augsburga, godba iz Dobrepolja, na orgle je igral Damjan Jejčič, pridružili so se vsi v cerkvi.

50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, zahvala družine Reichle
50-letnica Slovenske župnije v Stuttgartu, zahvala družine Reichle © Matjaž Merljak

Praznovanje se je nadaljevalo v dvorani pod cerkvijo.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...