Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Glasba in veselje na Slovenski Pristavi

| 11.07.2010, 18:46 Matjaž Merljak

V vročini smo praznovali ameriško neodvisnost 4. julija. Ker je ta dan letos bila nedelja je bil ponedeljek uradni praznik. Običajno se to praznuje z ognjemetom na predvečer in na dan sam se ljudje zberejo z svojci in pečejo na žaru. Najpogosteje je to pri starših, da se družina zbere v lepem krogu. Seveda se vršijo tudi druge vrste praznovanja, kot parade in govori politikov.

Slovenska pristava je seveda tudi ta vikend zaživela ob veselih zvokih in druženju. Že v petek zvečer je zabaval ansambel harmonikašev, ki prihaja iz okolice Kranja in Kamnika. Gorenjski fantje so zabavali vesele ljudi na pikniku, ki ga je priredila Pristava sama. V soboto zvečer je pa gostoval na istem prostoru ansambel Osminka iz Ilirske Bistrice. Fantje in dekle so vzbudili kar lepo vzdušje z svojim nastopom pod visokimi drevesi na veselici, ki so jo pripravili pristavski taborniki. Ti imajo v gozdnem delu Pristave svoje hišice, takozvane vikende. Nekatere od teh so že kar razkošne, komplet z klimatsko napravo.

Po kratki noči je pa ansambel Osminka na dan Neodvisnosti spet imel sredi popoldneva nastop na SNPJ Farmi v bližini Clevelanda. Tudi tu, čeprav je bilo vroče, so vzbudili lepo in veselo razpoloženje. Ansambel Osminka pa ta vikend nastopa v Pennsylvaniji, kjer imajo vsako leto na ta konec tedna veliko veselico kjer nastopa več ansamblov. Skoraj vsako leto vsaj eden iz Slovenije in od drugod.

 

Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu
Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Tudi sestav harmonik, ki gostuje med nami je zaposlen. V petek je igral na posebnem večeru, ki ga je organiziral odbor za plavalni bazen v gradnji na Slovenski pristavi. Sredstva so še potrebna, da se delo dokonča in bo bazen odprt v nedeljo 18. julija za priliko piknika župnije Svetega Vida in taborjenje mladine, ki se prične v ponedeljek po pikniku, 19. julija.

Danes bodo pa harmonikaši zopet prijeli za svoje inštrumente in zabavali goste spet na Pristavi, saj priredi svoj dobrodelni piknik Misijonska znamkarska akcija v pomoč slovenskim misijonarjem širom sveta. Sveto mašo bo daroval gost iz Argentine, Franci Urbanija, ki nas skoraj vsako leto obišče ob tem času in daruje mašo na Pristavi ob Misijonskem pikniku ter istočasno obišče sorodnike in prijatelje.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...