Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik

Demonstrirali za ohranitev šole

| 09.07.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Starši, učenci, učiteljice in učitelji ter mnogi rojaki iz slovenske Benečije ter demokratično razmišljajoči občani Špetra so se odločili iti demonstrativno na ulice v podporo zahtevi, da mora pouk in drugi šolski programi dvojezične šole potekati v enem kraju kot doslej.

Po treh mesecih, so se šolarji in starši naveličali negotovosti in praznih obljub, da bi v naslednjem letu 221 šolarjev lahko obiskovalo dvojezični šolski pouk v Špetru, zato so se junija odločili za javni demonstrativni nastop. Na demonstracijah se je zbralo okoli petsto ljudi iz vse Benečije. Njihova glasna zahteva je bila, da naj politične igre asimilacijska politike Italije in občinskega vodstva do Slovencev, ne prekinejo trdnih šolskih vezi način pouka te edine dvojezične šole Slovencev v Videmski pokrajini. V Evropi se povsod učijo jezike sosedov, le v Benečiji gredo ukrepi občinske uprave v obratno smer in skušajo izbrisati slovenski izvor avtohtonega prebivalstva.

Ko je že kazalo, da jim bodo oblasti prisluhnile z dejanji pa tudi ta teden ostaja le pri odlašajočih iskanjih rešitve tam, kjer je, do jeseni, ni mogoče najti. Kot smo že poročali, so morali pouk v dosedanjem šolskem poslopju opustiti, zaradi potresno - varnostnih razlogov. Starši in profesorji so si edini, da želijo in zahtevajo v šoli spoštovanje evropskega duha večjezičnosti in pravice manjšine.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.