Alen SalihovićAlen Salihović
Folklorna skupina Mladi glas iz Torotna na nastopu v Vipavi (foto: Matjaž Merljak)
Folklorna skupina Mladi glas iz Torotna na nastopu v Vipavi

Mladi glas v Sloveniji

| 07.07.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Na turneji po Sloveniji je folklorna skupina Mladi glas iz Toronta v Kanadi. Pogovarjali smo se z voditeljico Nancy Kajin.

Prvič so plesali 27. junija v Tatrah v Brkinih, nato na Bledu, v Postojnski jami, v Vidmu Dobrepolje, nato so sledili nastopi na Mediteranskem festivalu v Izoli, Piranu in Kopru, nastopili so tudi na Mladinskem srečanju rojakov v Vipavi, na Taboru Slovencev po svetu v Dolenjskih Toplicah, v tem tednu jih najprej čaka seminar, ki ga zanje pripravlja Vojan Knafeljc, nato pa jih čakajo še nastopi 7. julija v Lenartu, 8. julija v Šentjoštu, 9. julija v Škofji Loki in 10. julija v Metliki. Na nastopih v Sloveniji jih spremlja ansambel Brjar iz Goriških Brd.

Starejša skupina je Mladi glas, v njej so plesalci od 18 do 29 leta. To so večinoma druga in tretja generacija. Mladi glas junior združuje plesalce od 12 do 18 leta, v Planiki pa so od 7. do 12 leta. Vsega skupaj imajo 90 plesalcev, vaje imajo vsak torek. Plešejo v okolici Toronta tako za Slovence kot druge narode, enkrat na leto gredo na gostovanje k drugim Slovencem.

 

Mladi glas je zaplesal na 17. Taboru Slovencev po svetu
Mladi glas je zaplesal na 17. Taboru Slovencev po svetu © Matjaž Merljak

Mladi glas je bil v Sloveniji že štirikrat, prvič leta 1985, potem tri leta kasneje, zadnjič pa pred 15-imi leti. Eni so že prvič v Sloveniji, vsak je komaj čakal na nastope v Sloveniji. Hočejo pokazati, kaj znajo in ponosni so, da so Slovenci. Za vsakega je bilo posebno doživetje na Bledu, Postojnski jami in tudi v drugih krajih.

Plešejo narodne plese: gorenjske, štajerske in belokranjske. Pri postavitvi je pomaga David Antolin, nekaj jih je s plesalci oblikovala naša sogovornica. Večinoma so plesi stari 20 do 30 let. Vsak plesalec ima svojo gorenjsko nošo, belokranjske pa je posodil g. Soršak. Niso povezani z nobeno folklorno skupino iz Slovenije.

 

Nancy Kajin
Nancy Kajin © Matjaž Merljak

Nancy je začela kot pomočnica pri 16 letih in je nato delovala do 26 leta starosti, potem se je zaradi družine za nekaj časa umaknila, zdaj pa je vključena zadnjih 7 let. Sicer pa je s folkloro povezana od 7 leta.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...