Petra StoparPetra Stopar
Praznovanje 70-letnice Heme Hudl (foto: Miran Mihelič)
Praznovanje 70-letnice Heme Hudl

70 let Heme Hudl

| 06.07.2010, 14:52 Matjaž Merljak

V nedeljo, 27. junija 2010, je bilo v Mali vasi v Podjuni slovesno in veselo, saj so praznovali sedemdeseti rojstni dan slovenske kulturne delavke, nekdanje zborovske pevke, plesalke pri folklori in še vedno slikarke Heme Hudl.

Pravzaprav so združili praznovanje rojstnega dne in godu in tako se je začelo z, v ta namen, darovano slovensko sveto mašo v starodavni cerkvi svete Heme nad Globasnico, kjer je tudi božja pot. Da je to zavedna in kulturna slovenska družina, je dokazoval celoten program tega prazničnega dne. Tik pred sveto mašo je pod več metrov debelo lipo zapel pevski zbor, ki ga vodi Hemin sin Branko. Zbor je pel tudi med mašo, berilo pa je bral starejši sin Dominik, ki je sicer voditelj slovenskega programa na celovškem radiu, obenem pa tudi glasbeni pedagog pri dvojezični šoli.

Pri pridigi, ki se je nanašala na dobrodelnost Svete Heme,

Hema Hudl
Hema Hudl © Miran Mihelič
se globaški župnik ni pozabil spomniti dobrodelnosti Heme Hudl, ki je ena ključnih organizatork dobrodelnosti slovenske krščanske skupnosti v teh krajih. Nazadnje je prijatelje prosila, naj ji za darilo prinesejo le slovenski nagelj, kolikor pa so namenili porabiti za darilo, naj darujejo za revne v Zambiji, kjer gradijo misijonarji iz Koroške katoliško cerkev, ki jo bodo imenovali po sveti Hemi in tako še bolj povezali ti dve deželi. Hema Hudl, v dar za to cerkev, riše podobo Sv. Heme in koroško pokrajino.

In zakaj poročanje iz Posočja o tem dogodku? Zato, ker so v tem kraju, na pobudo Heme Hudl, po potresu v letih 1998 in po letu 2004 del izkupička iz dobrodelne prireditve darovali župnišču v Bovcu in kasneje tudi eni od družin v Posočju.

Pojdite na Koroško to poletje in doživeli boste tisto, posnemanja vredno krščansko domovino, pot, ki jo v Sloveniji marsikje, po dvajsetih letih vračanja k vrednotam krščanske in slovenske domovinske vzgoje, še vedno iščemo iz posledic ruševin ateističnega in anarhičnega labirinta.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.