Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Okrogla miza na srečanju mladih Slovencev v Vipavi (foto: Matjaž Merljak)
Okrogla miza na srečanju mladih Slovencev v Vipavi

Želimo ostati povezani

| 03.07.2010, 23:30 Matjaž Merljak

V Vipavi je v soboto, 3. julija 2010, potekalo srečanje mladih iz Slovenije, zamejstva in sveta. Udeleženci so govorili o možnostih za razvoj v današnji Sloveniji in kako ohraniti neprekinjene vezi s Slovenijo.

Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je v cerkvi v Vipavi daroval škof dr. Anton Jamnik. V nagovoru je poudaril pomen srečevanja.

Kot je dejal škof Jamnik, se je potrebno zahvaliti Bogu, ki je stvarnik življenja, staršem, ki so mlade vzgojili v veri, jih naučili slovenščine in ponosa na korenine, saj živimo v milostnem trenutku, ko smo dočakali samostojnost naše domovine.

Poudaril je zahvalo duhovnikom, ki skrbijo za bogoslužje v slovenskem jeziku in jih spominjajo na korenine iz kateri rastejo, kajti človek brez korenin je šibak. Zahvale so bili deležni tudi prijatelji, sorodniki in tisti, ki jih poučujejo v slovenskem duhu. Kajti, "ko smo povezani, smo močni, trdni in to v življenje prinaša radost bivanja," je poudaril škof Jamnik.

Ustavil se je tudi pri prazniku apostola Tomaža, ki predstavlja današnjega iskalca. Človek je vse življenje iskalec na poti vere.

 

Škof Jamnik med nagovorom v vipavski cerkvi
Škof Jamnik med nagovorom v vipavski cerkvi © Matjaž Merljak

 

 

 

Po maši se je srečanje nadaljevalo v Škofijski gimnazij v Vipavi.

Osnova debate je bila anketa, ki so jo izvedli med mladimi, da bi okroglo mizo oblikovali glede na potrebe in želje. Pokazala je, da se večina čuti Slovence, svoje slovenstvo enačijo z jezikom in navadami ter predniki. Vsem se zdi zelo pomembno, da ohranjajo jezik in navade. Zelo pomembno se jim zdi ohranjanje slovenske skupnosti, kjer prebivajo. Največ so se pogovarjali o vzdrževanju stikov.

Ugotovili so, da zelo malo poznajo organizacije, ki namenjajo skrb Slovencem po svetu. To meni, da bi slednje morale več storiti za promocijo, mladi pa se premalo obrnejo nanje. Tako bodo vzpostavili mreženje. Najbolj pomembni pa so osebni stiki, težava je sicer velika medsebojna razdalja. Opaziti pa je bilo, da zamejci čutijo stik z domovini, matični Slovenci pa si za stik premalo prizadevajo.

 

Neformalno učenje
Okrogla miza na srečanju mladih Slovencev v Vipavi © Matjaž Merljak

 

V popoldanskem delu srečanja so nastopili folklorna skupina Mladi glas iz Toronta ter maturanti iz Argentine. Nato so si slednji seveda ogledali nogometno tekmo med Argentino in Nemčijo ...

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.