Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Evropski parlament (foto: Evropski parlament)
Evropski parlament | (foto: Evropski parlament)

Evropski parlament junija o Gazi in BiH

Evropska Unija | 22.06.2010, 18:50

V 33. oddaji EU v živo smo v ospredje postavili predzadnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta pred parlamentarnimi počitnicami. Na njem so govorili o razmerah v Gazi in najboljših načinih za obveščanje potrošnikov o kakovosti hrane, pozornost pa so posvetili tudi stanju človekovih pravic v EU in po svetu.

Cilji tisočletja

„Naših ambicij ne omejuje ne domišljija, tudi kratkoročne gospodarske in finančne težave niso opravičilo za to, da bi bili manj ambiciozni,“ je v zvezi s cilji Združenih narodov na področju gospodarskega in socialnega razvoja sveta v torek dejal predsednik Parlamenta Jerzy Buzek. Poslanci so menili, da je za dosego teh ciljev potrebna močna zaveza EU, zavzeli pa so se tudi za razvoj inovativnih načinov financiranja.

Internet stvari

Si predstavljate hladilnik, ki bi vas opozarjal na to, da je rok uporabe živil potekel? Z novimi tehnologijami bo to postalo mogoče. Evropski parlament je podprl razvoj interneta stvari, a je hkrati pozval k preučitvi posledic novih tehnologij na zasebnost, zdravje in osebne podatke. Splet je javna dobrina, morali bi ga upravljati v splošno korist družbe, so opozorili poslanci.

Twitter

Tisti, ki so odvisni od enovrstičnic, so imeli priložnost v živo prek Twitterja spremljati razpravo med poslanci in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Vodje političnih skupin v Parlamentu so od Barrosa zahtevali pojasnila v zvezi s posredovanjem bančnih podatkov v okviru sistema Swift in usklajevanju gospodarskih politik v EU. Poslance je zanimalo tudi, kako se v EU izogniti nesrečam, kot je razlitje nafte v Mehiškem zalivu.

Rusija, Belorusija, Mehika, Tajska, a tudi države EU

Spoštovanje človekovih pravic je bila tema razprave s finsko poslanko Heidi Hautala na Facebooku. Z njo smo naredili uvod v redno letno razpravo o človekovih pravicah, ki je v sredo potekala na plenarnem zasedanju. Prisotna je bila tudi visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko Catherine Ashton.

Varnost na prvem mestu

Poslanci so zavrnili predlog Evropske komisije, v skladu s katerim bi bili samozaposleni vozniki izvzeti iz pravil o dolžini delovnega časa in obveznih počitkih, ki veljajo za zaposlene voznike. Levosredinske politične skupine so bile mnenja, da na področju varnosti in socialne zaščite ne bi smelo biti izjem, desnosredinski poslanci pa so menili, da bo to za samozaposlene pomenilo preveč neučinkovite birokracije.

Rdeča luč za semafor

O pravilih za označevanje hrane so poslanci razpravljali že večkrat, pri čemer je bila ena izmed idej t.i. semafor, ki bi z rdečo, oranžno in zeleno lučjo dajal vedeti, koliko maščob, sladkorjev in soli je v določenem živilu. Za semafor so bili predvsem levosredinski poslanci, vendar je večina menila, da je gre za preveliko poenostavljanje, celo zavajanje. Parlament je sicer potrdil nova pravila za označevanje hrane.

Posebni odbor za reformo proračuna

Poslanci so ustanovili posebni odbor, ki se bo ukvarjal s proračunskim okvirom po letu 2013, ko se izteče sedanja finančna perspektiva. Odbor se bo ukvarjal s tem, od kod dobiti denar za proračun, koliko ga bo potrebnega in kako bo porabljen.

Gaza

Evropska unija pozorno spremlja preiskavo izraelske pomorske operacije, ko so izraelski komandosi nasilno zaustavili eno izmed ladij s humanitarno pomočjo, ki je želela prebiti blokado Gaze. Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko je operacijo v sredo označila kot nesprejemljivo. Temeljni vprašanji po njenem mnenju ostajata, kako izboljšati vsakodnevno življenje prebivalcev Gaze in kako zagotoviti varnost Izraelu.

Poplave

Evropska komisarka Georgieva je v Parlamentu opozorila, da smo še vedno zelo ranljivi, ko pride do naravnih nesreč. Poplave so udarile po Poljski, Češki, Slovaški in Madžarski, prizadeta pa je bila tudi južna Francija. Naravne nesreče so posledica podnebnih sprememb, države pa se z njimi ne morejo spoprijeti same. Evropska solidarnost pri tem ščiti in rešuje življenja, je bila prepričana komisarka.

Usoda kitov in tunov

Komisarka za ribištvo Maria Damanaki je poslancem pojasnila, da se bo zavzemala za nadaljevanje moratorija na lov na kite, pa tudi za prepoved t.i. znanstvenega kitolova. Damanakijeva je tudi dejala, da je modroplavuti tun, katerega jate so že skoraj popolnoma izropane, tako dragocen, da ribiči poskušajo vse, da bi se izognili nadzoru nad ulovom. Poslanci so sicer v četrtek podprli mehanizem, ki omogoča sledenje tunu od ulova do prodaje, kar bo otežilo goljufanje.

Več o delu EP: Evropski parlament in Evropska komisija

Evropska Unija
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.