Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik

Proti somalijskim piratom tudi slovenski polkovnik

Svet | 08.06.2010, 18:52

„Tarče piratov niso samo tankerji, ampak vse druge vrste trgovskih in ribiških ladje. Piratov ne zanima tovor, njih zanima ladja s posadko in odkupnina, ki jo lahko dobijo za njih,“ je za oddajo EU v živo povedal polkovnik Samo Zanoškar, ki je do marca letos sodeloval v prvi pomorski operaciji Evropske unije v boju proti somalijskim piratom.

Evropska unija je leta 2008 začela prvo pomorsko operacijo proti piratom, z namenom pregnati pirate z obal Somalije. V Adenskem zalivu je namreč vse več piratov, njihove zahteve za odkupnine pa so vedno višje – za varno vrnitev enega saudskega tankerja so zahtevali celo 20 milijonov evrov. Na obali Somalije in v Adenskem zalivu je bilo v minulih letih prijavljenih več sto piratskih dejanj. V večini so pirati zajeli ladje in za njihovo izpustitev zahtevali ogromne vsote denarja.

Evropska unija je tako proti somalijskim piratom 8. decembra 2008 začela pomorsko operacijo, ki jo je imenovala Atalanta. To je prva pomorska misija sedemindvajseterice, v njej pa sodeluje šest ladij in tri letala iz več držav članic EU, med njimi tudi Nemčije, Francije, Velike Britanije, Grčije in Španije. Operacija EU pred obalo Somalije ima tri naloge. Zagotavljal spremstvo trgovskim ladjam, ki to želijo, spremlja ladje Svetovnega programa za prehrano in z letali nadzoruje območje. Ladje EU v boju proti piratom lahko uporabijo tudi silo.

Polkovnik Samo Zanoškar vidi operacijo kot uspešno

„Uspešna je pri realizaciji svojih osnovnih ciljev, to je zaščita pomorskih prevozov svetovnega programa za prehrano in prevozov za potrebe misije Afriške unije v Mogadišu medtem, ko je uspeh pri varovanju morskega prometa, torej trgovskih in ribiških ladij omejen,“ je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal polkovnik Zanoškar.

Piratom je po besedah Zanoškarja zajetje ladij dodatni vir zaslužka. „Rekel bi, da piratski kruh ni lahek, je trpek to je veliko tveganje, ne uspe vsakemu in v piratsko se podajo dokaj neuki ljudje. Nimajo vsi pomorskega znanja, niso vsi nekdanji ribiči, niso navajeni na morje. Ampak, ker se jim ponudi priložnost za zaslužek, zmorejo toliko poguma, da gredo na odprto morje - potem pa - kaj bo bo.“

 

Svet, Evropska Unija
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.