Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Štrekljev nagrajenec Viljem Černo (foto: Miran Mihelič)
Štrekljev nagrajenec Viljem Černo

Štrekljev nagrajenec: Viljem Černo

| 30.06.2010, 08:24 Matjaž Merljak

Na Štrekljevi domačiji na Gorjanskem pri Komnu so 27. junija letošnjo, deseto Štrekljevo nagrado podelili znanemu beneškemu narodnemu buditelju, profesorju slovenskega in italijanskega jezika, članu vodstva številnih kulturnih in družbenih organizacij, tudi pesniku iz Barda v Terski dolini, Viljemu Černu.

S to nagrado se je matica slovesno spomnila in poklonila velikemu domoljubu iz Benečije, ki je življenje posvetil ohranitvi in razvoju slovenskega jezika in kulture sploh v svoji Terski dolini in v vsem zamejskem prostoru Primorske.

Lepo število udeležencev so nagovorili: podpredsednik Svetovnega slovenskega kongresa, Tomaž Pavšič, župan občine Komen in predsednik komisije za izbiro Štrekljevega nagrajenca Uroš Slamič ter tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš. Pavšič, ki se s Černom srečuje že desetletja, je ošvrknil sedanjo vlado in podčrtal nujnost izboljšanja odnosa do Slovencev izven matične domovine, čemur je treba dodati podporo in proučevanje narečij, ki so osnovno bogastvo slovenskega jezika.

Profesor Roberto Dapit iz FJK je v slavnostnem govoru osvetlil Černov zgleden prispevek k preživetju slovenske besede v krajih pod Italijo. Zaskrbljeno je pokazal na številne nepotrebne probleme, ki jih Slovencem v tem delu Furlanije-Julijske krajine povzročajo že sistematično in še posebej v dvojezičnem šolstvu v Benečiji, saj oblasti ne kažejo volje po reševanju, ampak peljejo prav v tisto smer, ki so jo rojaki označili kot najslabšo posledico asimilacijske politike.

 

Nagrajenec in gostje na podelitvi Štrekljeve nagrade
Nagrajenec in gostje na podelitvi Štrekljeve nagrade © Miran Mihelič

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...