Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
50-letnica Društva Slovencev v Parizu (foto: ARO)
50-letnica Društva Slovencev v Parizu

Pariz: 50-letnica društva

| 26.06.2010, 07:12 Matjaž Merljak

V nedeljo, 13. junija 2010, so v Chatillonu praznovali 50-letnico društva Slovencev v Parizu. Praznovanje se je začelo s sveto mašo v kapeli svete Terezije, ki jo je daroval delegat za Slovence v Franciji g. Jože Kamin ob sodelovanju diakona Cirila Valanta. Prisotni so bili minister za rojake dr. Boštjan Žekš, predsednik državnozborske komisije za odnose z rojaki Miro Petek, veleposlanik v Franciji dr. Janez Šumrada in drugi gostje iz Slovenije, zamejstva in Francije.

Program se je s sprejemom in slavnostno akademijo nadaljeval v dvorani Slovenskega doma. Nastopile so pevke ljudskih pesmi, plesalci in godci društva Kraški šopek iz Sežane ter domači glasbeniki in recitatorji. Minister Žekš je društvu izročil častno priznanje RS za minulo delo. V nagovoru rojakom je poudaril pomen ohranjanja slovenske besede in pomen društva, ki je bilo pomembno do odprtja veleposlaništva v Parizu. Na srečanju so se tudi poslovili od veleposlanika Šumrade, ki zaključuje delo v Parizu.

50-letnica Društva Slovencev v Parizu -  pri sveti maši v kapeli svete Terezije
50-letnica Društva Slovencev v Parizu - pri sveti maši v kapeli svete Terezije © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Srečanje se je nadaljevalo do večernih ur. Kot nam je še povedala predstavnica društva Slovencev v Parizu Ana Vičič, je bila to tudi posvetitev praznika državnosti in hkrati tretji shod Slovencev v Parizu. Ob praznovanju so izdali tudi zbornik, ki ga je uredila in pripravila Ana Vičič. Ima 126 strani, barvne slike, v njem pa so zapisi visokih cerkvenih in državnih predstavnikov, nekdanjih in sedanjih članov društva, zgodovinski zapisi o delovanju društva in g. Čretnika ob osamosvajanju Slovenije, torej kronologija društva.

50-letnica Društva Slovencev v Parizu -  med akademijo v dvorani
50-letnica Društva Slovencev v Parizu - med akademijo v dvorani © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Več tudi na spletni strani Društva Slovencev v Parizu.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...