Alen SalihovićAlen Salihović

Obetajo se spremembe krovnega zakona

| 21.06.2010, 08:03 Matjaž Merljak

Slovenska vlada je v prvi polovici junija sprejela spremembe in dopolnitve obstoječega zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Predlog sprememb je vlada poslala v državni zbor v nadaljnjo obravnavo in sprejetje po skrajšanem postopku, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Vlada s predlogom dopolnjuje krovni zakon, ki je bil sprejet pred štirimi leti. Predlog prinaša spremembe in dopolnitve, ki so potrebne zaradi uskladitev znotraj zakona in zaradi uskladitve z drugimi zakoni. Zahteva jih tudi dinamika dogajanja na tem področju ter lažje izvajanje samega zakona.

Popravki so v večini primerov tehnične narave. Pri ostalih popravkih in spremembah gre še za določitev trajanja mandata članom vladnih svetov in jasna navedba pristojnosti posameznih organov državne uprave za izvajanje zakona. S spremembo zakona se tudi razširja krog prosilcev, ki lahko zaprosijo za finančno podporo pri izvajanju projektov in programov na področju sodelovanja s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Največ popravkov zakona se nanaša na področje repatriacije. S popravki se odstranjujejo tudi ovire, ki bi lahko nastopili pri izvajanju določil sedanjega zakona. Konkretneje se tudi določa, kateri resorji so izvajalci nalog na različnih segmentih repatriacije, hkrati pa je bilo potrebno določila zakona uskladiti s socialno-varstvenimi predpisi, z zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov ter z zakonom o uvedbi evra.

Vlada je prav tako sklenila, da bo v čim krajšem možnem času pripravila nov zakon, ki bo urejal področje odnosov Slovenije s Slovenci, ki živijo v tujini.

Vir: Slovenska tiskovna agencija

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...