Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Župnijska šola pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Župnijska šola pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Zadnji graduanti Marije Vnebovzete

| 13.06.2010, 17:59 Matjaž Merljak

Župnijska šola Marije Vnebovzete se je poslovila od zadnje generacije učencev. Sobotna slovenska šola ni ogrožena.

Kot sem poročal v nedeljo, je župnijska šola Marije Vnebovzete že zaprla svoja vrata. V ponedeljek, 7. junija, ob devetih dopoldne je v cerkvi graduiral zadnji razred te osnovne šole. Župnik Kumše je podelil diplome mladim študentom, katerim je zaželel nadaljnjo rast v znanju v upanju, da so prejeli temelj izobrazbe, da bodo rasli v modrosti in pogumu biti ljudje vere in krščanske dobrote. Stavba bo še v naprej služila Slovenski sobotni šoli, župnijskim in krajevnim potrebam.

V nedeljo, na praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, je potekala procesija v župniji Marije Vnebovzete. To pot se je vse dogajalo kar v cerkvi, ker zunaj vreme ni dopuščalo procesije po ulicah. Seveda je bilo vse v manjšem, skrčenem pogledu. Kdor je sledil vremenskim poročilom, je razvidel, da je vreme divjalo v naši okolici. Saj niti ubogih sto kilometrov zahodno Clevelanda je divjal tornado, ki je zahteval življenje sedmih ljudi ter porušil večje število domov in celo razdejal tamkajšnjo šolo. Veter je bil tako močan, da je metal šolske avtobuse kot žoge. Drugi tornado je tudi divjal nekaj kilometrov južnovzhodno našemu mestu. Le tu ni povzročil večje škode.

V nedeljo, 6. junija je bil otvoritveni piknik na Slovenski pristavi. Vse se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval letos župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše. Zaradi nevarnosti dežja je maša bila prvič v dvorani. Vreme se je le razdivjalo in popoldne so oblaki odveslali tako da je piknik potekal zunaj na prostem. Udeležba je bila zelo dobra, čeprav je dopoldne kazalo da nas bo zajel vihar. Po okusnem kosilu so goste Pristave zabavali interesantni člani novoustanovljenega ansambla Dvojčki. Danes ima pa svoj vsakoletni piknik Slovenska šola Marije Vnebovzete na katerem nas zabava ansambel iz Slovenije, ansambel Bitenc.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.