Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Nove izdaje INV

07.06.2010, 09:58 Matjaž Merljak

Inštitut za narodnostna vprašanja je 2. junija 2010 ob 85-letnici predstavil 61. številko revije Razprave in gradivo. Vsebuje prispevke domačih in tujih avtorjev o sodobnih trendih razvoja na področjih manjšinske zaščite, človekovih pravic, etničnih odnosov in identitete.

Predstavili so tudi monografiji A shared vision: intercultural dialogue - a global paradigm to promote linguistic and cultural diversity urednice Sonje Novak Lukanovič in Boris Jesih: Ethnos und Politik: was wollen die Kärntner Slowenen?

Revija o etničnih in manjšinskih vprašanjih, ki jo izdaja Inštitut za narodnostna vprašanja v Ljubljani, izhaja že od leta 1960, v njej pa objavljajo priznani domači avtorji s področja etničnih in manjšinskih študij. Revija je v zadnjem desetletju postala posebej priljubljena tudi med odmevnimi tujimi avtorji, kot so npr. Fernand de Varennes ali Michael Keating.

Naslovnica 61. številke revije Razprave in gradivo
Naslovnica 61. številke revije Razprave in gradivo © ARO
Ob 50. obletnici svojega nastanka se revija lahko pohvali z uredniškim odborom, ki ga sestavljajo ne le izvrstni domači strokovnjaki, temveč znanstveniki svetovnega kova, kot je npr. prof. Benjamin Barber (Univerza Rutgers, NY., ZDA), ustanovitelj in 10-letni urednik prestižne znanstvene revije Politična teorija (Political Theory), avtor znamenite monografije Strong democracy (1984) in avtor nedavnega mednarodnega best-sellerja Jihad vs. McWorld (1995, z novo izdajo po 11. septembru 2001), ki je bil preveden v 20 jezikov.

V 61 številki revije posvečamo posebno pozornost vprašanju med-etničnih odnosov na področju Balkana s kar tremi članki, in sicer o narodnem vprašanju v Črni gori (izpod peresa Jerneja Zupančiča), o vzrokih etničnih konfliktov na Balkanu (izpod peresa Nataše Beširević) in o ustavni reformi v Bosni in Hercegovini (izpod peresa Mitje Žagarja). Ob tem velja omeniti, da je eden izmed članov uredniškega odbora revije tudi prof. Srdja Pavlovič (Univerza v Alberti, Kanada), ki sodi v svetovnem merilu v sam vrh strokovnjakov na področju preučevanja med-etničnih odnosov na Balkanu.

V reviji lahko nadalje preberete še neobjavljene izsledke raziskav o kočevarščini v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Kanadi in ZDA (izpod peresa Anje Moric) in pionirsko delo Martine Bofulin o odnosu kitajske države do (kitajskih) izseljencev, ki so postali tako pomemben del evropske stvarnosti.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...