Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

VIDEO: Evharistični čudeži po svetu

03.06.2010, 14:06

V Muzeju krščanstva na Slovenskem, v prostorih stiškega samostana, je od 3. maja na ogled razstava 50 osrednjih evharističnih čudežev, ki so se zgodili v preteklih stoletjih v različnih državah sveta.

Avtor Carlo Acutis, umrl je za levkemijo, star komaj 15 let

Razstava je postavljena v pritličju muzeja in je skrajšana različica mednarodne razstave, ki jo je pred leti pripravil mladi Carlo Acutis ( 1991-2006) iz Milana pod patronatom Vatikana. Avtor razstave mladi Carlo je umrl star komaj 15 let za levkemijo. Bil je poseben mladenič, Milanska škofija je sprožila tudi postopek za njegovo beatifikacijo. Celotno razstavo, na kateri je zbranih in predstavljenih 142 od Cerkve priznanih evharističnih čudežev, si je mogoče ogledati na e-naslovu: www.miracolieucaristici.org. V kratkem bo na omenjenem spletnem naslovu dodana tudi slovenska različica.

Razporeditev čudežev na razstavi

Na mednarodni razstavi so evharistični čudeži razporejeni po državah. V Muzeju krščanstva na Slovenskem so se odločili, da izbrane evharistične čudeže predstavijo glede na vrste čudežev, saj je znanih več oblik, razdelili so jih na devet skupin. Razstavo pa obogatili tudi s primerom iz Slovenije, ki še čaka na uradno priznanje. Na dveh panojih predstavljajo mistikinjo Magdaleno Gornik iz Gore pri Sodražici (1835-1896).

Naša vera v evharistijo ima središče v Jezusu

Naša vera sicer ne izvira iz evharističnih čudežev, kot je poudaril voditelj oddelka za katehezo Kongregacije za verski nauk mgsr. Rafaello Martinelli, temveč iz sporočila Gospoda Jezusa, ki smo ga deležni zaradi vere po posredovanju Svetega Duha. Evharistični čudeži nam lahko pomagajo razumeti in živeti v veri s Kristusom in Kristusovo evharistijo v središču. Zaradi vere verjamemo v to, kar smo slišali.

Evharistični čudeži nam lahko pomagajo preseči, kar je onstran znanega

Evharistija je vir in višek krščanskega življenja. Ne smemo pozabiti, ne zamolčati, da je evharistija pravi, veliki neizčrpen vsakodnevni čudež. Je zakrament, Kristus sam deluje v njem in posreduje milost. Je najodličnejši nedeljski zakrament, najbolj razširjeni in vsem najbolj dostopni čudež, ki se v naših cerkvah dogaja med vsako sveto mašo.

Cerkev je sicer do izjemnih pojavov, kot so evharistični čudeži, previdna. Za potrditev čudeža morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Tudi, če jih Cerkev prizna, v čudeže ni treba verjeti, nas ne slepijo. Vsak se odloči sam, toda načeloma ne smemo izključiti možnosti, da lahko Bog na izjemen način deluje v katerem koli trenutku, kraju, dogodku ali pri osebi.

Evharistični čudeži presegajo človeški razum, nas spodbujajo, da se podamo „onstran“ zaznavnega, vidnega, človeškega k priznanju nerazumljivega, česar ni mogoče pojasniti z razumom in ne prikazati z znanostjo.

Povabljeni k ogledu in obisku razstave EVHARISTIČNI ČUDEŽI PO SVETU, ki so jo v skrajšani obliki pripravili v Muzeju krščanstva na slovenskem in je na ogled do septembra. Oglejte si video posnetek iz razstave s kratko predstavitvijo razstavljenega tamkajšnje direktorice mag. Nataše Polajnar Frelih.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...