Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Evharistični čudeži po svetu

Cerkev na Slovenskem | 03.06.2010, 14:06

V Muzeju krščanstva na Slovenskem, v prostorih stiškega samostana, je od 3. maja na ogled razstava 50 osrednjih evharističnih čudežev, ki so se zgodili v preteklih stoletjih v različnih državah sveta.

Avtor Carlo Acutis, umrl je za levkemijo, star komaj 15 let

Razstava je postavljena v pritličju muzeja in je skrajšana različica mednarodne razstave, ki jo je pred leti pripravil mladi Carlo Acutis ( 1991-2006) iz Milana pod patronatom Vatikana. Avtor razstave mladi Carlo je umrl star komaj 15 let za levkemijo. Bil je poseben mladenič, Milanska škofija je sprožila tudi postopek za njegovo beatifikacijo. Celotno razstavo, na kateri je zbranih in predstavljenih 142 od Cerkve priznanih evharističnih čudežev, si je mogoče ogledati na e-naslovu: www.miracolieucaristici.org. V kratkem bo na omenjenem spletnem naslovu dodana tudi slovenska različica.

Razporeditev čudežev na razstavi

Na mednarodni razstavi so evharistični čudeži razporejeni po državah. V Muzeju krščanstva na Slovenskem so se odločili, da izbrane evharistične čudeže predstavijo glede na vrste čudežev, saj je znanih več oblik, razdelili so jih na devet skupin. Razstavo pa obogatili tudi s primerom iz Slovenije, ki še čaka na uradno priznanje. Na dveh panojih predstavljajo mistikinjo Magdaleno Gornik iz Gore pri Sodražici (1835-1896).

Naša vera v evharistijo ima središče v Jezusu

Naša vera sicer ne izvira iz evharističnih čudežev, kot je poudaril voditelj oddelka za katehezo Kongregacije za verski nauk mgsr. Rafaello Martinelli, temveč iz sporočila Gospoda Jezusa, ki smo ga deležni zaradi vere po posredovanju Svetega Duha. Evharistični čudeži nam lahko pomagajo razumeti in živeti v veri s Kristusom in Kristusovo evharistijo v središču. Zaradi vere verjamemo v to, kar smo slišali.

Evharistični čudeži nam lahko pomagajo preseči, kar je onstran znanega

Evharistija je vir in višek krščanskega življenja. Ne smemo pozabiti, ne zamolčati, da je evharistija pravi, veliki neizčrpen vsakodnevni čudež. Je zakrament, Kristus sam deluje v njem in posreduje milost. Je najodličnejši nedeljski zakrament, najbolj razširjeni in vsem najbolj dostopni čudež, ki se v naših cerkvah dogaja med vsako sveto mašo.

Cerkev je sicer do izjemnih pojavov, kot so evharistični čudeži, previdna. Za potrditev čudeža morajo biti izpolnjeni določeni pogoji. Tudi, če jih Cerkev prizna, v čudeže ni treba verjeti, nas ne slepijo. Vsak se odloči sam, toda načeloma ne smemo izključiti možnosti, da lahko Bog na izjemen način deluje v katerem koli trenutku, kraju, dogodku ali pri osebi.

Evharistični čudeži presegajo človeški razum, nas spodbujajo, da se podamo „onstran“ zaznavnega, vidnega, človeškega k priznanju nerazumljivega, česar ni mogoče pojasniti z razumom in ne prikazati z znanostjo.

Povabljeni k ogledu in obisku razstave EVHARISTIČNI ČUDEŽI PO SVETU, ki so jo v skrajšani obliki pripravili v Muzeju krščanstva na slovenskem in je na ogled do septembra. Oglejte si video posnetek iz razstave s kratko predstavitvijo razstavljenega tamkajšnje direktorice mag. Nataše Polajnar Frelih.

Cerkev na Slovenskem
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...