Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Odbor danes o izenačitvi istospolne zveze in klasične družine

Slovenija | 29.06.2010, 10:24 Marta Jerebič

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo popoldne nadaljeval drugo obravnavo predloga družinskega zakonika, ki so jo začeli 4. maja. Do zdaj so prišli šele do drugega člena, ki govori o tem, kdo sestavlja družino. Predlog zakonika življenjsko skupnost istospolne partnerske skupnosti v vseh elementih izenačuje z življenjsko skupnostjo ženske in moškega. S tem pa uvaja tudi možnost posvojitve tujih otrok v takšne skupnosti.

Koalicijski poslanci vztrajajo, da je predlagana definicija družine vključujoča in priznava obstoj različnih tipov družin. Opozicijski poslanci pa so prepričani, da istospolne skupnosti ni mogoče izenačevati z družino v klasičnem pomenu. Istospolni partnerji tudi ne bi smeli imeti možnosti za posvojitev tujega otroka, saj bi pred pravicami odraslih, v teh primeru istospolnih, morali upoštevati osnovno pravico otroka do očeta in matere, so prepričani.

Zakonik naj se umakne iz obravnave!

Predlagatelji tudi trdijo, da Slovenijo k sprejemu takega družinskega zakonika zavezuje evropska zakonodaja. Nedavno pa je Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da odločitev Avstrije, da je zakonska zveza skupnost med enim moškim in eno žensko ne pomeni kršenja človekovih pravic. Podobno je junija letos odločilo tudi nemško sodišče v Berlinu.

Člani iniciative za družino in pravice otrok so do danes zbrali že več kot 50.000 podpisov v podporo peticiji za družino, vztrajajo pa tudi pri svoji zahtevi, da se zakonik v takšni obliki umakne iz obravnave. Vodja iniciative Aleš Primc je o večkratnem prestavljanju seje odbora o tej tematiki takole dejal.

„Prestavljanje obravnave predloga Družinskega zakonika očitno kaže na nelagodje mnogih poslank in poslancev vladnih strank ob predlogu Družinskega zakonika, posebej mnogih tistih, ki imajo ambicijo delovati tudi na občinski ravni, saj vedo, da ljudje nasprotujejo rušenju materinstva in očetovstva ter kratenju temeljne otrokove pravice do mame in očeta. Ali morda želijo poslanke in poslanci vladajoče koalicije parlamentarne postopke spornega predloga Družinskega zakonika pospešiti šele po lokalnih volitvah?“

Raziskave o istospolnih brez znanstvene podlage

Naj omenimo še razlago profesorja družinskih študijev na Kansas Statu dr. Walterja Schumma, ki je prepričan, da t.i. 'znanstvene raziskave' o istospolnem starševstvu sistematično izključujejo iz obravnave negativne vidike in torej spadajo na raven političnega aktivizma. Ena izmed najpogostejših negativnih posledic je sicer nestabilnost istospolnih zvez, zaradi katerih je dobrobit otroka v takih zvezah postavljena na kocko pogosteje kot v hetero zakonskih zvezah (več si lahko preberete na spletni strani: http://www.mercatornet.com/articles/view/the_other_story_about_same-sex_parenting/).

Celotna izjava Civilne iniciative za družino in pravice otrok:

„Pred nadaljevanjem druge obravnave predloga Družinskega zakonika sporočamo, da je Peticijo za družino in pravice otrok podpisalo že več kot 50.000 državljank in državljanov. Vsem se iskreno zahvaljujemo. Z zbiranjem podpisov bomo nadaljevali vse dokler ne bo predlog zakonika umaknjen iz postopka v državnem zboru.

Tudi Evropsko sodišče na strani družine

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok predlaga, da se nesprejemljiv predlog Družinskega zakonika, ki med drugim predvideva izenačitev zakonske zveze in istospolne zveze ter posvojitve otrok v istospolne zveze, umakne iz parlamentarnega postopka. V zadnjem mesecu dni so odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice in Nemčije ponovno na laž postavile predlagatelje Družinskega zakonika, ki trdijo, da Slovenijo k sprejemu takega družinskega zakonika zavezuje evropska zakonodaja. Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč v primeru Schalk and Kopf v. Austria 24. junija odločilo, da odločitev Avstrije, da je zakonska zveza skupnost med enim moškim in eno žensko ne pomeni kršenja človekovih pravic, kar seveda pomeni, da sklenitev zakonske zveze dveh homoseksualcev ali dveh lezbijk ni človekova pravica, kot trdijo predlagatelji Družinskega zakonika in organizacije istospolno usmerjenih. Podobno je junija letos odločilo tudi nemško sodišče v Berlinu.

Pravno najslabši zakon doslej

Predlog zakonika je v nasprotju s temeljno otrokovo naravno pravico do mame in očeta, predlogu pa nasprotuje tudi velika večina državljank in državljanov, zato tak zakonik ne more določati družinskih razmerij v naši državi. Poleg tega je to najslabše pripravljen predlog zakona v zgodovini slovenskega parlamenta, saj je Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora ugotovila, da je treba popraviti več kot 45 % od 303 členov. Da je predlog zakonika slab, očitno vedo tudi v vladnih strankah, saj so sami pripravili kar 140 predlogov sprememb.

Neupoštevanje strokovne in laične javnosti

Če se bo obravnava predloga Družinskega zakonika v drugem branju nadaljevala, upamo, da bo dr. Andreja Črnak Meglič, poslanka SD in predsednica Odbora za delo, družino socialne zadeve in invalide k sodelovanju v nadaljnjih obravnavah povabila zainteresirano laično in strokovno javnost, saj le ta razen redkih izjem do sedaj na podlagi informacij, ki jih je Civilna iniciativa pridobila od Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ni imela možnosti sodelovati v predhodnih fazah priprave predloga zakonika. Spoštovanje 51. člena Poslovnika Državnega zbora, ki strokovni in laični javnosti omogoča sodelovanje na seji pristojnega delovnega telesa je zato nujno potrebno ne le zaradi spoštovanja demokratičnih postopkov, ampak tudi zato, da se izvede celovita strokovna obravnava o predlaganih spremembah temeljne družinske zakonodaje.

Zakaj koalicija obravnavo zakonika prestavlja?

Prestavljanje obravnave predloga Družinskega zakonika očitno kaže na nelagodje mnogih poslank in poslancev vladnih strank ob predlogu Družinskega zakonika, posebej mnogih tistih, ki imajo ambicijo delovati tudi na občinski ravni, saj vedo, da ljudje nasprotujejo rušenju materinstva in očetovstva ter kratenju temeljne otrokove pravice do mame in očeta. Ali morda želijo poslanke in poslanci vladajoče koalicije parlamentarne postopke spornega predloga Družinskega zakonika pospešiti šele po lokalnih volitvah? Ali torej ne želijo, da bi se v volilni kampaniji govorilo o spornem predlogu družinskega zakonika? Če je tako, smo državljanke in državljani to igro spregledali, zato si bomo v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok prizadevali, da bodo temeljna družinska vprašanja tudi predmet razprav vseh naslednjih volitev, začenši z letošnjimi lokalnimi volitvami. Nesprejemljivo je, da politiki po volitvah delajo stvari, ki jim velika večina državljank in državljanov nasprotuje, kljub temu, da si o teh stvareh pred volitvami ne upajo črhniti niti besede.“

Aleš Primc

vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok

 

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...