Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Šola življenja

Slovenija | 29.05.2010, 11:59

Skoraj pol leta že na Radiu Ognjišče ustvarjamo oddaje s prof. dr. Jožetom Ramovšem iz Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Učimo se lepega sožitja, sodelovanja-najvažnejšega učnega predmeta v šoli življenja.

Polovica poti radijskih namigov za lepše medsebojno sožitje

Za nami je že pet eno urnih pogovorov, v katerih smo podrobneje govorili najprej o doživljanju svoje in drugih generacij, februarja o doživljanju drug drugega, kar je krmilo dobrega sožitja, v marčevski oddaji smo se ustavili pri zlatih pravilih lepega sožitja in osebnega razvoja, nadaljevali aprila z zelo pomembnim, česar ne smemo prezreti, ko govorimo in tudi živimo lepo sožitje, da se kličemo po imenu. In v majski oddaji namignili na vzroke za trenutno krizo odnosov. Pa nismo tarnajoči, nasprotno, v pogovoru prof. dr. Jože Ramovš seje optimizem, navdušuje in niza konkretne spodbude. Za to so pogovori z njim tako dobro sprejeti in jim poslušalci radi ter redno prisluhnejo. Vsak četrti ponedeljek v mesecu po 17. uri.

Zahtevna naloga-bomo zmogli?

Kot med vse evropske narode, tudi med Slovence prihaja ena najbolj zahtevnih nalog za preživetje v naši zgodovini. Ker se danes rodi pol manj otrok, kakor pred štiridesetimi leti, bo v naslednjih desetletjih srednja generacija pol manjša od upokojenske. To ne pomeni propada, nas pa postavlja pred skrajno pomembno nalogo za posameznika kot skupnost, učiti se sožitja in kakovostnega staranja. Materialno smo dosegli najvišjo blaginjo v svoji zgodovini. Dosegli smo kulturno, narodno, tudi politično enakopravnost med evropskimi narodi, ni bilo lahko, zmogli smo doseči sanje generacij naših prednikov-samostojnost Slovenije, vendar smo na drugi strani padli v krizo odnosov.

Za rešitev še ni prepozno

Krizo staranja prebivalstva imamo čas reševati kvečjemu še desetletje. Reševanje pa otežuje dejstvo, da jo bomo morali reševati v času potrošniško razvajene srednje in mlade generacije. Recept se glasi: vsakdo sam, vsaka družina, vas, župnija, občina, pokrajina, celotna država mora zavestno posvetiti velik del sil učenju lepega pogovora. Ko bomo dvignili raven osebnega pogovora med najbližjimi, bomo s tem dosegli štiri dodatne velike uspehe.

Naloga naroda, naloga posameznika.

Kot poudarja prof. dr. Jože Ramovš: „Dosegli bomo svojo narodno zamudo v lepem doživljanju drug drugega.“ Poleg omenjenega bomo uspešno obvladali delovno, poslovno in tudi politično sodelovanje. V svetu lepega sožitja in dobrega sodelovanja bodo tudi mladi spet raje vstopali v odgovorno življenje. Z verskimi očmi je rešitev v uresničevanju prve zapovedi ljubezni in četrte božje zapovedi, ne govori krivega pričevanja zoper svojega bližnjega!

Kaj mislite vi, kakšne so vaše izkušnje, morda predlogi ali pripombe, veseli jih bomo, če jih boste delili z nami v junijski oddaji. Pripravljamo jo v živo v že počitniškem ponedeljku 28. junija ob 17. uri.

Slovenija, Oddaje
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...