Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović

Graščak na Radiu Ognjišče

Slovenija | 29.05.2010, 10:34

V predzadnji majski rubriki „Zakladi naše dediščine“ smo imeli v gosteh pravega graščaka. Sliši se eksotično za čas 21. stoletja, pa je vendarle res. To je od leta 1990 lastnik gradu Tuštanj Peter Pirnat.

Izjemna dragocenost gradu Tuštanj

Grad Tuštanj je eden izmed redkih gradov v Sloveniji z ohranjeno prvotno zbirko pohištva, porcelana, listin, urbarjev, lončenih peči in ostalega inventarja. Še več, je edini ohranjeni izmed šestih gradov, ki so nekdaj kraljevali v Moravški dolini. V 500 letih, odkar obstaja, se je v njem zvrstilo že več rodbin in z njimi povezanih zgodb. Grajske zgodbe o graščakih, pa grofičnah so romantične in dramijo domišljijo. To smo vprašali tudi aktualnega graščaka, ki je na to hudomušno odgovoril, da biti graščak v 21. stoletju ni tako romantično, kot si morda večina predstavlja. Pomislite samo na visoke številke računov za obnovo ali vsaj osnovno vzdrževanje bogate arhitekturne, kulturne dediščine.

Grad Tuštanj živi

Ni najpreprostejše biti graščak v svetu, ki je tako tržno naravnan in prepogosto mačehovski do dediščine ter na sploh do njenega globljega pomena. K sreči pa so vedno tudi izjeme. Ste med njimi tudi vi? Če bi radi spoznali, kako je nekdaj živelo plemstvo, je grad Tuštanj prava izbira za obisk. V notranjosti se nam odkrije arkadno dvorišče ter štirje hodniki s sobanami, kjer so pravi biseri notranje opreme iz življenja premožnega plemstva. Časi se spreminjajo in tudi vrednost premoženja ter njegovega razumevanja. Aktualni lastnik gradu Peter Pirnat nima skrinje zlata, ima pa odgovornost do družinske dediščine in veliko mero navdušenja, tako se z družino in sodelavci vendarle neutrudno prizadeva za ohranitev grajskih prostorov v čim izvirnejši obliki in mu vdahniti življenje z različnimi prireditvami. Med bolj poznanimi ponudbami gradu so priprave porok. Ko smo že pri porokah, poznate ljubezensko zgodbo z gradu Tuštanj?

Zgodba kot iz pravljice

Med najzanimivejšimi grajskimi zgodbami je vsekakor ta, kako je grad Tuštanj prešel iz plemiških rok v rod grajskega vrtnarja Luke Pirnata. Prvi lastniki gradu so bili sicer grofje Lihtenbergi vse do leta 1800. Od leta 1800 do 1854 so na gradu gospodovali grofje Schariji. Potem pa se je leta 1854 zgodila ljubezenska zgodba, ko se je grajski vrtnar Luka poročil z grofico Maksimiljano Scharija, s tem je grad prišel v slovensko last, last družine Pirnat in tako je še danes.

Grad Tuštanj je bil zgrajen leta 1490, v letu 1671 je bil v celoti preurejen in je dobil današnjo podobo. Prihod vse toplejših dni naj bo zgovoren namig za obisk gradu, od Ljubljane je oddaljen 28 km.

Slovenija, Oddaje
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.