Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović

Lipica praznuje

Slovenija | 13.05.2010, 08:59

V Lipici, kraju kjer sta si človek in narava resnično podala roki, je letos posebej slovesno in vsebinsko razgibano, saj Kobilarna Lipica praznuje 430-letnico. Že častitljiva štiri stoletja se na tem kraju vzreja svetovno znane lipicance.

Praznovanje in prostovoljstvo

Visok jubilej zaznamujejo številni dogodki, enega izmed njih smo se udeležili tudi mi, prostovoljnega barvanja ograj. V skupni dolžini jih je kar okrog deset kilometrov. Ograje, pravijo v Lipici jih ne ločujejo, so dekorativni in povezovalni element med ljudmi, Lipico, lipicanci in naravo. Ob jubileju Kobilarne so se odločili, da jih prebarvajo v belo in ob delu združijo prijetno s koristnim, zberejo ljubitelje Lipice in lipicancev ter prostovoljno doprinesejo k lepši podobi kraškega bisera, ob tem pa se podobno misleči tudi družijo. Omenjene ograje so v Lipici postale simbol jubilejnih 430 let Kobilarne Lipica, posameznik, ki se odloči za prostovoljno barvanje, pa osebno pripomore k večjemu ugledu Lipice kot kulturno-zgodovinskega spomenika. V maju se bodo ograje še barvale, povabljeni k sodelovanju. Osrednji dogodek praznovanja 430. obletnice Kobilarne Lipica bo slavnostna akademija v sredo 19. maja.

Lipica-simbol in vrednota

Kraški biser-Lipica je nacionalni simbol in ponos ter slovenska kulturna vrednota, z visoko šolo jahanja in izdelanim strumnim, plesočim korakom belih konj tudi pojem elegance.

Območje kultivirane kraške krajine Kobilarne Lipica, ki je kot del spomeniške celote pod posebnim varstvom, obsega oblikovane pašne in travniške površine z zaščitnimi ograjami, hrastovimi gaji in drevoredi. Lipiška kulturna krajina je zaokroženo in preurejeno naravno okolje, katerega razvoj temelji na več stoletni tradiciji vzreje plemenitih konj.

Kratka zgodovina

Feelipo
Feelipo na obisku v Španiji © STO
Lipica je današnjo celovito podobo dobila že pred davnim letom 1817, kar je razvidno iz takratne kartografske upodobitve. Že pred tem časom je bilo celotno posestvo tudi enotno ograjeno z osem kilometrov dolgim, tipično kraškim zidom. S tako obsežnim delom, pa ni bil zagotovljen le funkcionalni vidik, marveč tudi simbolni pomen celovitosti in izjemnosti lipiške kulturne krajine. Zgodovinsko gledano je bila raba prostora vselej podrejena nepretrgani vzreji iste pasme konj. Prostorska celovitost izvorne kobilarne ene najstarejših pasem konj pa daje lipiški kulturni krajini pečat izjemnosti. Ta pa je, v svetovnem merilu, brez primere.

Jubilej Lipice odmeva tudi v tujini

Letošnji jubilej Kobilarne Lipica na svojstven način odmeva tudi na tujem. Drugačno, inovativno predstavitveno aktivnost je v nekaterih evropskih mestih začela Slovenska turistična organizacija, v sodelovanju z našo letalsko družbo. Osrednja ikona je bel konj poimenovan Feelipo (v angleški različici Feel love), ki s svojim živahnim in zabavnim korakom vzbuja pozornost mimoidočih po ulicah Barcelone in Madrida. V juniju bo opozarjal na edinstveno kulturno dediščino in ikono Slovenije tudi v Londonu in Manchestru.

Slovenija
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.