Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sonja Pungartnik (foto: ARO)
Sonja Pungartnik

15 let oddaje Luč v temi - oddaje za slepe in slabovidne

Oddaje | 04.05.2010, 15:40

Leta, ki jih nabira radio, se nabirajo tudi posameznim oddajam. Toliko bolj tistim, ki so naš program zaznamovale od začetka. In tako je med njimi tudi oddaja za slepe in slabovidne, oddaja Luč v temi.

„Vesel sem, da je to ena redkih radijskih oddaj, če ne celo edina - ne samo v Sloveniji, marveč v celotni Evropi, ki je prav posebej namenjena slepim in slabovidnim. Velika posebnost te oddaje je gotovo v tem, da jo pripravlja in vodi sodelavka, ki ji telesne oči ne dajo možnosti videti Božjega stvarstva, a zato ji toliko več vpogleda nudijo vsa druga čutila in srce, ki bije najprej za njeno družino in tudi za vse, ki so si blizu zaradi pomanjkanja oz. poslabšanega vida. Zato ob izrazu veselja, da je na valovih Radia Ognjišče, že 15 let oddaja Luč v temi, iskrena hvaležnost Sonji Pungartnik, ki z veliko ljubeznijo, vnemo in navdušenjem pripravlja mesečno oddajo,“ je zapisal glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak. Ob tem je še dodal, da Sonja s pripravljenimi vsebinami ne nagovarja samo sebi enakih, „marveč tudi nas, ki sicer dobro vidimo, a smo mnogokrat bolj slepi kot tisti, ki res ne vidijo. Sonja, čestitam! Naj ti Bog da še veliko moči, da bo skrinja idej za vsebine oddaj vedno polna.“

Sonja Pungertnik o oddaji

Le nekaj mesecev za tem, ko se je prvič oglasil glas radia Ognjišče iz studia v Ljubljani, je svoje mesto v programu dobila oddaja Luč v temi. Darilo uredništva radia tistim poslušalcem, ki so zaradi bolezni ali poškodbe delno ali popolnoma izgubili dragoceno čutilo – vid. Tako je od aprila 1995 oddaja Luč v temi enkrat mesečno redna gostja, najprej sredinih, sedaj pa že nekaj let torkovih večerov.

Prvi debeli dve leti je Luč prižigal voditelj Jure Sešek, ki je pogumno zaplul v, njemu do tedaj povsem neznane vode mračnega oziroma temnega sveta. Slepi in slabovidni smo ga občudovali in nekateri tudi ponudili pomoč. V maju leta 1997 me je kot gostjo povabil v oddajo In takrat se je začelo moje sodelovanje.

Ko se danes oziram na prehojeno pot oddaje Luč v temi in brskam po svojem arhivu, se v meni prebujajo čudoviti spomini na srečanja z gosti, številna lepa doživetja povezana z nastajanjem oddaj, na sodelavce, ki so mi ob tem stali ob strani… Ob poslušanju utrinkov posameznih oddaj se mi zdaj usta razlezejo v nasmeh, spet drugič pa me zajame žalosten spomin na tiste goste, ki jih ni več med nami. Vedno znova pa me prevzema hvaležnost in veselje nad prehojeno potjo.

V petnajstih letih je oddaja Luč v temi našla veliko poslušalcev. Ne samo med slepimi in slabovidnimi, ampak, kar nas še posebej veseli, tudi med tistimi, ki jim telesne oči dobro služijo. Čeprav oddaja Luč v temi prinaša vsebine iz sveta slepih in slabovidnih, pa to še ne pomeni, da je namenjena samo tej skupini poslušalcev. nasprotno. Pomemben namen oddaje je, , dati slepim in slabovidnim možnost, da spregovorijo o vsem, kar želijo, da bi slišala širša javnost in s tem rušiti, včasih tako globoko zakoreninjene strahove, predsodke in stereotipe, ki so za nas invalide mnogokrat največja ovira na življenjski poti. In če smo z oddajo Luč v temi vsaj nekaj poslušalcev prepričali v to, da slepota ni ovira za ustvarjalno in polno življenje, potem je namen dosežen.

Hvala spoštovani gospod urednik Franci Trstenjak, da ste se pred petnajstimi leti spomnili na slepe in slabovidne, največje prijatelje radijskega medija in nam, kot edini medij, vsak mesec odstopate dragoceno uro programskega časa.

Hvala ti Jure, da si sprejel izziv, z oddajo naredil prve, najpomembnejše korake in me sprejel za sodelavko.

Hvala vsem sodelavcem, še posebej tebi Marko, da si mi pomagal odstraniti vse tehnične ovire, ki so se mi kot slepi voditeljici postavile na pot in poskrbel, da je bila tehnična obdelava oddaj vselej prijetno opravilo.

Hvala vsem slepim in slabovidnim prijateljem, strokovnim sodelavcem in vsem poslušalcem, ki ste oddajo sprejeli za svojo in kakor koli pripomogli k njenemu oblikovanju. Samo skupaj z vami bo oddaja lahko vstopila v svoje šestnajsto leto.

Čestitka Zveze društev slpih in slabovidnih Slovenije

Petnajst let je lahko malo, lahko pa tudi zelo veliko. Otrok, ki pri petnajstih dela svoje prve korake odraslosti, je šele na začetku, radijsko oddajo, ki je dočakala petnajst let rednega predvajanja, pa že uvrščamo med uveljavljene stalnice. Še posebej to drži, če gre za oddajo, ki si je kot prva pri nas in, kolikor vemo, doslej tudi edina, za svojo temo izbrala izključno slepoto in slabovidnost. Temo torej, o kateri se je zaradi nekega ne povsem razumljivega prvinskega strahu še nedavno tega bolj šepetalo kot govorilo glasno. Prav zato je med ljudmi tudi bilo toliko predsodkov in napačnih predstav o slepih in slabovidnih.

Z oddajo »Luč v temi« sta Radio Ognjišče in njena avtorica Sonja Pungertnik pred natanko petnajstimi leti pogumno zakorakala po neizhojeni poti. V tem času se najbrž nista izognila prav vsem čerem, a z vztrajnostjo in tenkočutnostjo sta si pridobila stalno poslušalstvo in s številnimi kamenčki pomagala dopolniti drugačno mozaično sliko o slepih in slabovidnih kot je pri nas prevladovala še nedavno tega.

V imenu Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in vsega njenega članstva torej lahko izrečemo Sonji Pungertnik in Radiu Ognjišče iskreno zahvalo za opravljeno delo, čestitke za lep jubilej in želje za še mnogo let uspešnega dela.

Tomaž Wraber, predsednik ZDSSS

Azra Seražin, tajnica ZDSSS

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.