Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Anketa na Poljskem o papeževanju Janeza Pavla II.

| 18.05.2010, 14:31 Marta Jerebič

Na današnji dan pred 90-imi leti se je rodil Božji služabnik Janez Pavel II. Statistični inštitut katoliške Cerkve na Poljskem je pred to obletnico izvedel anketo, v kateri je 500 ljudi spregovorilo o najbolj pomenljivih besedah, dejanjih in trenutkih papeževanja Janeza Pavla II.

Raziskava je pokazala, da dve tretjini poljskih katoličanov moli na priprošnjo Janeza Pavla II. Več kot petina se jih je udeležila dveh njegovih romanj na Poljsko, skoraj 18 odstotkov treh, odstotek in pol katoličanov pa osmih njegovih potovanj v domovino.

Med najpomembnejšimi dejanji in trenutki papeževanja Janeza Pavla II. pa so anketiranci na prvo mesto postavili njegov prvi pozdrav z balkona bazilike sv. Petra, 16. oktobra 1978. Sledita njegov pogreb in velikonočni pozdrav mestu in svetu leta 2005, ko ni mogel več govoriti. V spominu je anketirancem ostal tudi atentat nanj in srečanje z Alijem Agčo.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...