Petra StoparPetra Stopar
Dragica Motik (foto: Matjaž Merljak)
Dragica Motik

Učenje združeno z dejavnostmi

| 26.05.2010, 08:42 Matjaž Merljak

Zavod Republike Slovenije za šolstvo že 20 let pripravlja poletno šolo slovenščine. Letošnja bo potekala v osnovni šoli v Ljubnem ob Savinji. Ob tem smo v studio povabili vodjo projekta Dragico Motik.

Namen šole je, da mladi pridejo v deželo svojega porekla, se učijo jezika, spoznavajo kulturo in okolje (geografske in etnološke značilnosti), se spoznajo med seboj in vidijo, da ta jezik govorijo na različnih koncih sveta. Do zdaj se je šole udeležilo več kot tisoč udeležencev, nekateri so prišli večkrat in med njimi so se spletle tudi prijateljske vezi, nekateri zdaj pošiljajo že svoje otroke.

Šola je resna v dopoldanskem delu. Pouk je zanimiv, igriv, spodbuden, motivacijski ... V drugem delu progama, ki dopolnjuje dopoldanski pouk: kulturno športne dejavnosti, kjer učenci svoje znanje že preizkusijo: vodijo jih na izlete v neposredni okolici, imajo literarni in dramski krožek, športne dejavnosti, stike z ljudmi v okolju ... Učitelji so iz šole, ki veljajo za dobre, poučujejo z dušo in veseljem ter so dobri didaktiki. Lahko so iz slovenskih šol ali pa iz vrst dopolnilnega pouka slovenščine, ki poučujejo v tujini, študentje ... želijo delati z otroki, imajo ideje in se želijo dodatne usposabljati .

Poletne šole slovenščine ZRSS se lahko udeležijo mladi od 7. do 17. leta starosti. Do zdaj je potekala v več krajih, saj želijo udeležencem predstaviti Slovenijo in realno življenje v okolju brez filtrov.Več let so otroci bivali pri vrstnikih, tudi letos, ko bo potekala v Ljubnem ob Savinji, bo tako. Tako bodo še bolj uporabljali slovenščino. Letos bodo sprejeli do 70 otrok. Bivanje, prehrana in poučevanje je za otroke brezplačno, stroške krije ministrstvo za šolstvo in šport. Traja od 24. julija do 7. avgusta Prijaviti se je potrebno neposredno na šoli Ljubno ob Savinji. Vse dodatne informacije dobite na spletni strani zavoda. Tam si je možno ogledati arhiv dejavnosti minulih let.

Šolo obiskujejo otroci, lani pa se je je udeležil tudi oče otroka, ki je imel zdravstvene posebnosti. Bil je navdušen. Na lastne oči je videl, kaj lahko otroci varno in ob izbranem programu doživijo. Organizatorji dobijo tudi druge podobne odzive, ki so mu smernice tudi za naprej. Nekateri otroci namreč hodijo k dopolnilnemu pouku slovenščine, ki ga ministrstvo za šolstvo in šport organizira v nekaterih evropskih državah, nekateri pa zaradi oddaljenosti ne morejo priti in jim taka šola veliko pomeni.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.