Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Maj v slovenski župniji v Hamiltonu

| 18.05.2010, 08:03 Matjaž Merljak

Marijin mesec maj povezuje rojake doma in po svetu. V kanadskem Hamiltonu, v župniji svetega Gregorija velikega, k šmarnicam prihajajo večinoma starejši. Vsak večer se lepa skupina zbira pri sveti maši, kjer berejo tudi šmarnice. Po zaslugi Olge Glavač so šmarnice imeli tudi na oltarju. Pogovarjali smo se z župnikom Dragom Gačnikom.

Drugo nedeljo v maju je bilo praznovanje materinskega dne. Ta praznik pripravlja slovenska šola in to je zaključek šolskega leta, nam je povedal župnik Drago Gačnik. Otroci - teh je bilo letos 47, ker je zelo lepo število za te čase - so razdeljeni na štiri skupine in vsaka je pripravila kratek program popolnoma v slovenščini. "Priprava na materinski dan je med letom spodbuda, da na koncu pokažejo svoje znanje," je še poudaril župnik. Pel je tudi moški zbor Majolka, nastopila je mlajša plesna skupina Soča, zaključili so z venčkom slovenskih otroških pesmi. Pri slednji nastopijo vsi učenci sobotne šole.

 

Praznovanje materinskega dne v Hamiltonu, 2010
Praznovanje materinskega dne v Hamiltonu, 2010 © Vestnik - glasilo župnije Hamilton

V aprilu so v Hamiltonu imeli praznovanje Katoliške ženske zveze. To je povezano z zavetnico Materjo dobrega sveta, ki goduje 26. aprila. Praznovanje so imeli dva dneva kasneje. Ob tem je bilo sprejetih šest novih članic, posebno priznanje so dobile članice, ki so deset ali petindvajset let članice. Vera Gorza in Francka Cestnik sta dobili najvišje priznanje Mapple Leaf award. V slovenski župniji v Hamiltonu jih deluje 110. Sicer pa je to močna vsekanadska organizacija. Po župnijah se dobivajo na mesečnih sestankih. Posameznim župnijam veliko doprinese z organizirano duhovno poglobitvijo poleg konkretnega dela.

Drago Gačnik obiskuje rojake na Niagarskem polotoku. Tako so se 25. aprila zbrali v društvu Triglav v Londonu, kjer imajo enkrat na mesec sveto mašo. 2. maja pa je bilo srečanje v Kitchernerju, ki je oddaljen 100 kilometrov. V tamkajšnjem Sava klubu so zelo dejavni, prizidali so prostore, preuredili dvorano in ostalo, kar je bilo vredno pol milijona. V juniju bodo imeli otvoritev in blagoslovitev prostorov.

Zadnjo nedeljo imajo v Hamiltonu sveto obhajilo in birmo, na treh krajih bodo imeli procesijo Svetega Rešnjega Telesa, tretjo nedeljo v juniju bo praznovanje očetovskega dne. Zadnjo nedeljo v juniju se bodo člani vseh društev zbrali skupaj na praznovanju Slovenskega dne.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...