Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

V Doberdobu birmovalec stiški opat

| 08.05.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Na našem Goriškem krasu imamo birmo vsake štiri leta. Po običajni pripravi, ki traja dve leti, določimo datum birme. Ta je bila letos na soboto, 24. aprila. Z razliko od prejšnjih let, ko je redno prihajal med nas goriški nadškof, je tokrat z njegovim dovoljenjem birmoval stiški opat p. Janez Novak.

Stična je tesno povezana z našo gorško nadškofijo. V toku zgodovine je spadala pod oglejski patriarhat in je tako z nami tvorila enotno cerkveno ozemlje. V prvi svetovni vojni pa malokdo ve, da je prav stiška opatija nudila zavetje beguncem, ki so se morali umakniti iz Gorice, kjer je potekala znana Soška fronta. Med temi begunci je bil tedanji goriški knezoškof Frančišek Borgia Sedej in celotno bogoslovje s profesorji. Stiški menihi so zanje skrbeli, saj jim niso nudili samo streho, ampak tudi vso oskrbo, da so se lahko preživljali. Med tedanjimi bogoslovci je bil tudi poznejši tržaški škof Santin, o katerem so še vedno deljena mnenja v zvezi z njegovim pogledom in ravnanjem do Slovencev, v času fašizma v tedanji tržaški škofiji. Tedaj so begunci s seboj pripeljali celotno goriško semeniško knjižnico in del nadškofijskega arhiva, ter ju tako obvarovali pred uničenjem. Knezoškof mons. Sedej je bil stiški opatiji za to njihovo plemenito gesto izredno hvaležen. Velikokrat je v svojih govorih, pa tudi drugače, omenjal plemenitost stiških menihov, kot tudi njihovo dobroto in seveda vzorno duhovnost, s katero so se kot tedanji begunci srečevali v času bivanja s stiško samostansko skupnostjo.

Stiški opat p. Janez Novak je podelil zakrament svete birme 31 našim birmancem. Njegova prijazna, plemenita in topla beseda je nas vse vzpodbudila, naj vztrajamo v veri in ostajajmo dobri ljudje in kristjani. V italijanskem jeziku, ker je bilo pri maši tudi nekaj sorodnikov naših birmancev iz najrazličnejših predelov naše države, pa jih je še nagovoril naš nadškofijski vikar za Slovence mons. dr. Oskar Simčič, za kar so mu bili izredno hvaležni.

Ob koncu so se straši birmancev zahvali opatu, da je prišel med nas in ga prosili, da bi še kdaj bili deležni njegove tople in vzpodbudne besede. Obljubili smo mu, da bodo naši birmanci obiskali stiško opatijo in se z njim ponovno srečali. Dr. Oskarju so zaželeli, da bi še veliko let vršil službo nadškofijskega kanclerja in tako častno zastopal Slovence na nadškofiji v mestu ob Soči. Zahvalo je bil deležen tudi naš gospod župnik Ambrož Kodelja, ki je birmance potrpežljivo in vztrajno pripravil na ta lepi in nepozabni dan.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...