Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

V Doberdobu birmovalec stiški opat

08.05.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Na našem Goriškem krasu imamo birmo vsake štiri leta. Po običajni pripravi, ki traja dve leti, določimo datum birme. Ta je bila letos na soboto, 24. aprila. Z razliko od prejšnjih let, ko je redno prihajal med nas goriški nadškof, je tokrat z njegovim dovoljenjem birmoval stiški opat p. Janez Novak.

Stična je tesno povezana z našo gorško nadškofijo. V toku zgodovine je spadala pod oglejski patriarhat in je tako z nami tvorila enotno cerkveno ozemlje. V prvi svetovni vojni pa malokdo ve, da je prav stiška opatija nudila zavetje beguncem, ki so se morali umakniti iz Gorice, kjer je potekala znana Soška fronta. Med temi begunci je bil tedanji goriški knezoškof Frančišek Borgia Sedej in celotno bogoslovje s profesorji. Stiški menihi so zanje skrbeli, saj jim niso nudili samo streho, ampak tudi vso oskrbo, da so se lahko preživljali. Med tedanjimi bogoslovci je bil tudi poznejši tržaški škof Santin, o katerem so še vedno deljena mnenja v zvezi z njegovim pogledom in ravnanjem do Slovencev, v času fašizma v tedanji tržaški škofiji. Tedaj so begunci s seboj pripeljali celotno goriško semeniško knjižnico in del nadškofijskega arhiva, ter ju tako obvarovali pred uničenjem. Knezoškof mons. Sedej je bil stiški opatiji za to njihovo plemenito gesto izredno hvaležen. Velikokrat je v svojih govorih, pa tudi drugače, omenjal plemenitost stiških menihov, kot tudi njihovo dobroto in seveda vzorno duhovnost, s katero so se kot tedanji begunci srečevali v času bivanja s stiško samostansko skupnostjo.

Stiški opat p. Janez Novak je podelil zakrament svete birme 31 našim birmancem. Njegova prijazna, plemenita in topla beseda je nas vse vzpodbudila, naj vztrajamo v veri in ostajajmo dobri ljudje in kristjani. V italijanskem jeziku, ker je bilo pri maši tudi nekaj sorodnikov naših birmancev iz najrazličnejših predelov naše države, pa jih je še nagovoril naš nadškofijski vikar za Slovence mons. dr. Oskar Simčič, za kar so mu bili izredno hvaležni.

Ob koncu so se straši birmancev zahvali opatu, da je prišel med nas in ga prosili, da bi še kdaj bili deležni njegove tople in vzpodbudne besede. Obljubili smo mu, da bodo naši birmanci obiskali stiško opatijo in se z njim ponovno srečali. Dr. Oskarju so zaželeli, da bi še veliko let vršil službo nadškofijskega kanclerja in tako častno zastopal Slovence na nadškofiji v mestu ob Soči. Zahvalo je bil deležen tudi naš gospod župnik Ambrož Kodelja, ki je birmance potrpežljivo in vztrajno pripravil na ta lepi in nepozabni dan.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...