Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Poljska zastava na pol droga (foto: www.prezydent.pl)
Poljska zastava na pol droga

Na Poljskem žalne slovesnosti za predsednika in ostale žrtve letalske nesreče

Svet | 17.04.2010, 17:01

Poljska se spominja predsednika in drugih žrtev letalske nesreče. Natanko teden po nesreči poljskega letala v Rusiji, so že ob 8. uri in 56 minut na Poljskem za dve minuti zadoneli cerkveni zvonovi in sirene, promet in ljudje pa so se ustavili.

Uradna žalna slovesnost za žrtvami nesreče se je na varšavskem trgu Pilsudski začela opoldne z dvominutno tišino. Na trgu se je zbralo več kot sto tisoč Poljakov, kamor so začeli prihajati že zgodaj zjutraj. Zbrano množico je med drugim nagovoril vršilec dolžnosti predsednika države Bronislaw Komorowski, ki je izrazil hvaležnost Rusiji za podporo po nesreči, v kateri so življenje izgubili predsednik države Lech Kaczynski in njegova žena ter številni predstavniki poljske politike, vojske, cerkve in družbenega življenja. Slovesnost se je nadaljevala z žalno mašo na prostem.

Sveto mašo na trgu v Varšavi bi moral darovati dekan kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano, ki pa se zaradi vulkanskega pepela ni mogel opraviti na pot, zato je njegove besede prebral nuncij na Poljskem Jozef Kovalczyk.

„Želel bi biti tukaj z nami v molitvi in besedah, v tem žalostnih in težkih dneh, najprej tukaj v Varšavi, potem pa še v Krakovu,“ je povedal nuncij v opravičilu papeževega legata in dodal, da to ni odvisno od Poljakov ali koga drugega ampak od narave.

Sicer se je kardinal Sodano v svoji pridigi osredotočil na Jezusove besede Marti ob smrti brata Lazarja: „Jaz sem vstajenje in življenje. Kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre; in vsakdo, ki živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl.“ Te besede nam dajejo svetlost v temini, v kateri se znajdemo, ko nas zapustijo najbližji, je v svoji pridigi zapisal Sodano, ki je spomnil tudi na težko zgodovino poljskega naroda, ki jo imel on osebno in tudi papež Benedikt XVI. možnost spoznati preko božjega služabnika Janeza Pavla II. „Pokazal mi je veliko milost do vašega naroda, do vaše zgodovine, do vaše kulture in do poljske nezlomljive vere v Jezusa Kristusa.“

Kardinal Sodano je v pridigi, ki jo je prebral nuncij na poljskem povabil vse, da naj se povežejo v tem težkem trenutku za poljski narod, ki je se je v minulih dneh spominjal tudi hude tragedije v Katinskem gozdu, kjer je bilo ubitih več tisoč poljskih častnikov. Dejal je, da njihovi grobovi in grobovi žrtev tragične nesreče nam kristjanom dajejo upanje v večnost v Gospodovi hiši.

Po štiriurni slovesnosti so krsti pokojnega predsednika Kaczynskega in njegove žene iz predsedniške palače prenesli v katedralo sv. Janeza, kjer je bilo bogoslužje, ki ga je vodil varšavski nadškof Kazimierz Nycz.

Zadnje slovo predsedniškega para bo jutri popoldne v Krakovu. Pokopali ju bodo v gradu Wavel, kjer so pokopani poljski kralji, narodni junaki in pesniki. Pogreb bo potekal kljub zastoju v evropskem letalskem prometu. Udeležili se ga bodo številni visoki predstavniki iz tujine, med njimi slovenski predsednik. Poljska vlada je sporočila, da do zdaj še nobena od približno 80 napovedanih tujih delegacij ni odpovedala udeležbe na pogrebu.

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...