Jože BartoljJože Bartolj
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik

Ministrstvo se je priprave družinskega zakonika lotilo nestrokovno

Slovenija | 16.04.2010, 13:07

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok iz podatkov, ki jih je prejela od informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ugotavlja, da se je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve priprave predloga Družinskega zakonika lotilo nestrokovno.

Na enak način pa so bile pregledane tudi pripombe, ki jih je v času javne razprave posredovala laična in strokovna javnost. Ministrstvo je moralo Civilni iniciativi po več kot štirih mesecih končno izročiti tudi mnenje Vrhovnega državnega tožilstva o predlogu Družinskega zakonika.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vložila zahtevo za dostop do informacij javnega značaja. Prosili so za vse pripombe, ki so bile poslane v času javne razprave, ter za vse dokumente, ki so na ministrstvu nastali v okviru priprave predloga Družinskega zakonika.

Informacijska pooblaščenka je v začetku meseca izdala odločbo, s katero jim je omogočila dostop do mnenja Vrhovnega državnega tožilstva. Vodja iniciative Aleš Primc: „Naše prošnje, naj nam omogoči dostop do internih dokumentov ministrstva, pa pooblaščenka ni mogla izpolniti, in sicer zato, ker teh dokumentov ministrstvo nima. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve za pripravo Družinskega zakonika namreč ni oblikovalo nobene delovne skupine ali strokovne skupine, kar je za take predpise sicer povsem običajno. Ne obstajajo niti zapisniki ali poročila s pripravljalnih in usklajevalnih sestankov, na katerih se je pripravljal predlog Družinskega zakonika, prav tako pa niso bile narejene nobene strokovne analize.“ Enako velja tudi za pregled pripomb, ki so bile posredovane v javni razpravi. „OBLIKOVANA NI BILA NOBENA DELOVNA SKUPINA IN NAREJENA NI BILA NOBENA ANALIZA STROKOVNE UTEMELJENOSTI PRIPOMB.“ Kot so pojasnili na ministrstvu, so pripombe pregledali in nanje odgovorili in sicer tako, da so vsi prejeli odgovor enak odgovor.

Družinski zakonik pripravljen brez delovne skupine

„Iz pridobljene dokumentacije torej izhaja, da je ministrstvo predlog pripravilo tako, kot smo predvidevali: brez strokovnih podlag in analiz, celo brez oblikovanja strokovne delovne skupine“. O pripombah, za katere so na ministrstvu povedali, da nobena od njih ni bila strokovno utemeljena, pa niso opravili strokovne analize oz. ovrednotenja njihove strokovne utemeljenosti, iz katerega bi izhajalo, kaj je v posameznih pripombah nestrokovnega, če niso našli niti ene strokovno utemeljene pripombe. "Izjava ministrstva, da ni prejelo „nikakršnih strokovno utemeljenih predlogov“ glede nasprotovanja izenačitvi zakonske zveze in istospolnih zvez ter posvojitvi in oddaji otrok v rejništvo istospolnim zvezam, je zato neutemeljena in žaljiva“, še pišejo v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok.

 

Slovenija, Politika
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO) Maja Morela in Katja Sreš iz Društva ekologi brez meja (photo: ARO)

V plastični posodi golaž namesto sladoleda

Letno v Sloveniji nastane več kot 66 tisoč ton odpadkov plastike, od tega tretjina predstavlja embalažo za enkratno uporabo. Globalno letno proizvedemo 380 milijonov ton plastike, pri čemer ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...