Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: 20. obletnica prvih demokratičnih volitev

Slovenija | 21.04.2010, 17:30

V tokratnem Pogovoru o smo se spomnili 20. obletnice prvih demokratičnih večstrankarskih volitev v Sloveniji po drugi svetovni vojni. V oddaji smo predvajali posnetek okrogle mize, ki jo je pripravil Zavoda Antona Martina Slomška, na njej pa so sodelovali pomembni predstavniki Demosa Janez Janša, Ivan Oman, Lojze Peterle in Hubert Požarnik.

Pomembni predstavniki Demosa so se na okrogli mizi v Mariboru z zanosom spominjali dogodkov izpred dvajsetih let in se znova poenotili v kritiki sedanje oblasti. "Glede na probleme, ki so pred nami, je nujno, da ponovno stopimo skupaj in udarimo po mizi," je dejal Požarnik. Med ljudmi je po besedah drugega predsednika Slovenske demokratične zveze Požarnika zaradi trenutnih razmer v državi močno razširjena apatija, ki bi jo lahko nekateri izkoristili sebi v prid. "Zato je pomembno, da imamo v tem trenutku vizijo in da jo predstavimo ljudem. Treba bi se bilo znova usesti za mizo in narediti jasen načrt, drugače na naslednjih državnozborskih volitvah ne bomo dosegli potrebnih sprememb," je bil jasen.

"Naše politične konkurence ni za podcenjevati. Saj je že prej kdaj zavozila državo, a se to na volitvah ni poznalo," je na srečanju v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru dejal tudi Janša, vodja Slovenske demokratske stranke, naslednice Socialdemokratske stranke Slovenije predsednika Demosa Jožeta Pučnika. Ob tem je poudaril, da se na dogajanje izpred dvajsetih let pogosto gleda preveč površno in da slovenski politiki v tistem času niso bili tako enotni, kot se danes govori. "Ključne zakone je Demosova skupščina sprejela le za las, saj je bilo v njej veliko nasprotnikov osamosvojitve. Opozicija je bila striktno proti, čeprav danes govori, da je pomagala osamosvojiti državo.".

Tudi predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade Peterle je potrdil, da zgodba ni bila tako enotna in strnjena, kot danes nekateri izpostavljajo. Po njegovih besedah je bila slovenska politika zares enotna le dvakrat, in sicer v času plebiscita in v času napada jugoslovanske armade.

Starosta slovenske osamosvojitve Ivan Oman še vedno misli, da je bilo prav, da so kljub napornim pogajanjem le pridobili na stran nasprotnike, saj drugače ne bi dosegli tako dobrega rezultata plebiscita. "Božji čudež je bil, da smo zadevo sploh speljali," je dejal.

Pred začetkom okrogle mize so gostje zasadili mlade hraste na travniku pred Zavodom Antona Martina Slomška, ki se bo odslej imenoval Park osamosvojitve. Kot je pripomnil Peterle, je ime dobro izbrano in gre drugo smer kot v Ljubljani, kjer so dobili Titovo cesto.

Na prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji po drugi svetovni vojni je zmagala Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki je tudi oblikovala vlado pod vodstvom tedanjega predsednika SKD Lojzeta Peterleta. Njegovo vlado je skupščina potrdila 22. maja 1990. Za predsednika predsedstva pa je bil v drugem krogu izvoljen Milan Kučan. Maja 1990 je bila prva seja 240 novoizvoljenih delegatov skupščine, ki je za svojega predsednika izbrala Franceta Bučarja.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...