Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Dom Sodalitete, Tinje (foto: Matjaž Merljak)
Dom Sodalitete, Tinje

Sodaliteta - hiša izobraževanja dialoga in umetnosti

| 19.03.2010, 10:02 Matjaž Merljak

V Tinjah na Koroškem od tridesetih let prejšnjega stoletja deluje Katoliški dom prosvete Sodalitas. S pestro ponudbo, ki je lani obsegala več kot 600 prireditev, so pritegnili več kot 15 tisoč obiskovalcev.

Tinjski dom je vseslovenski dom. Sodálitas je latinska beseda za skupnost, skupnost slovenskih duhovnikov na Koroškem. Ustanovljena pred 102 leti, po vzorcu take skupnosti v ljubljanski škofiji. Duhovniki sredi ljudstva naj bi najprej skrbeli za pastoralno delo, nato pa še za kulturo, socialo, gospodarski razvoj - celostno. Duhovniki so bil nekdaj pobudniki takih organizacij. Zdaj to delo prevzemajo laiki, ki so bolj usposobljeni in izobraženi na določenih področjih.

Duhova ponudba je na prvem mestu (duhovne vaje, diskusije), sledijo pedagoški programi (montesori tečaj), jezikovni tečaji, zgodovinska tematika, zadnja leta prirejajo tudi program potovanj in romanj po svetu. Nemško govorečim obiskovalcem ponudijo ogled Slovenije.

Glede na druge podobne domove, je obisk v Tinjah zelo dober. Nagovarjajo tako slovensko kot nemško govoreče. So hiša dialoga, to je njihova vsakodnevna drža, je poudaril Jože Kopeinig. Tudi njihov programski list je imenovan Dialog. Izdajo 17.000 izvodov, veliko jih pošljejo tudi v Slovenijo. Program je razvrščen v vsebinske sklope s posameznimi težišči.

Tinjski dom je tudi hram umetnosti, ker je 50 umetnikov in umetnic zastopano s svojimi deli v hiši: Valentin Oman, Marta Kunaver ... Vsak mesec imajo dve razstavi.

Jože Kopeinig
Jože Kopeinig © Matjaž Merljak

Z rektorjem Jožetom Kopeinigom se je pogovarjal Jaka Novak.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.