Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Dom Sodalitete, Tinje (foto: Matjaž Merljak)
Dom Sodalitete, Tinje

Sodaliteta - hiša izobraževanja dialoga in umetnosti

19.03.2010, 10:02 Matjaž Merljak

V Tinjah na Koroškem od tridesetih let prejšnjega stoletja deluje Katoliški dom prosvete Sodalitas. S pestro ponudbo, ki je lani obsegala več kot 600 prireditev, so pritegnili več kot 15 tisoč obiskovalcev.

Tinjski dom je vseslovenski dom. Sodálitas je latinska beseda za skupnost, skupnost slovenskih duhovnikov na Koroškem. Ustanovljena pred 102 leti, po vzorcu take skupnosti v ljubljanski škofiji. Duhovniki sredi ljudstva naj bi najprej skrbeli za pastoralno delo, nato pa še za kulturo, socialo, gospodarski razvoj - celostno. Duhovniki so bil nekdaj pobudniki takih organizacij. Zdaj to delo prevzemajo laiki, ki so bolj usposobljeni in izobraženi na določenih področjih.

Duhova ponudba je na prvem mestu (duhovne vaje, diskusije), sledijo pedagoški programi (montesori tečaj), jezikovni tečaji, zgodovinska tematika, zadnja leta prirejajo tudi program potovanj in romanj po svetu. Nemško govorečim obiskovalcem ponudijo ogled Slovenije.

Glede na druge podobne domove, je obisk v Tinjah zelo dober. Nagovarjajo tako slovensko kot nemško govoreče. So hiša dialoga, to je njihova vsakodnevna drža, je poudaril Jože Kopeinig. Tudi njihov programski list je imenovan Dialog. Izdajo 17.000 izvodov, veliko jih pošljejo tudi v Slovenijo. Program je razvrščen v vsebinske sklope s posameznimi težišči.

Tinjski dom je tudi hram umetnosti, ker je 50 umetnikov in umetnic zastopano s svojimi deli v hiši: Valentin Oman, Marta Kunaver ... Vsak mesec imajo dve razstavi.

Jože Kopeinig
Jože Kopeinig © Matjaž Merljak

Z rektorjem Jožetom Kopeinigom se je pogovarjal Jaka Novak.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...