Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Svetovni slovenski kongres, upravna pisarna, predsednik dr. Boris Pleskovič v ozadju (foto: ARO)
Svetovni slovenski kongres, upravna pisarna, predsednik dr. Boris Pleskovič v ozadju

Povezovanje Slovencev z vsega sveta

| 04.02.2010, 08:13 Matjaž Merljak

Povezovanje Slovencev z vsega sveta je ena glavnih dejavnosti Svetovnega slovenskega kongresa. O dejavnostih za leto 2009 smo se pogovarjali s predsednikom dr. Borisom Pleskovičem, o načrtih za leto 2010 pa je spregovorila glavna tajnica Sonia Avguštin.

Za njimi je zelo bogato leto in kot je dejal dr. Pleskovič, so vse naredili 'z malo ljudmi, ampak z veliko prostovoljnega dela in ljubeznijo'. Lani so imeli dve konferenci: maja je bila konferenca slovenskih zdravnikov, oktobra pa je bila konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov. Slednja je potekala v prostorih državnega sveta in državnega zbora. 12. decembra je bil simpozij Ko ni več meja, organizirali so Večere izza kongresa. Lani je potekal že 13. tabor slovenskih otrok, in sicer so ga z Debelega Rtiča preselili na Ptuj. Prišlo je 46 otrok z vsega sveta. Sodelovali so pri Dragi mladih, ki je potekala v Kopru, z žensko zvezo z Amerike so pripravili delavnice slovenskega jezika in kulture. Imeli so tudi dve razstavi, še posebej zanimivo je bilo odprtje razstave umetnikov iz Tuzle. Izdali so zbornika obeh strokovnih konferenc in objavili nekaj izjav za javnost. Astronavtki Sunniti Williams so podelili zlatnik SSK in predlagali arhitekta Janeza Hacina za prejem zlatega reda za zasluge, ki ga je tudi prejel.

Sonia Avguštin, glavna tajnica Svetovnega slovenskega kongresa
Sonia Avguštin, glavna tajnica Svetovnega slovenskega kongresa © ARO
Letos načrtujejo tri strokovne konference slovenskih strokovnjakov iz domovine in sveta. Maja bo konferenca pravnikov s poudarkom na mednarodnem pravu, septembra bo druga konferenca glasbenikov, oktobra pa bo četrta konferenca arhitektov in gradbenikov. 9. posvet Ko ni več meja bo potekal v Italiji na temo dobre prakse slovenskih društev pri črpanju sredstev EU. V 14. sezoni Večerov izza kongresa bo več dogodkov, že v februarju bo nekdanji generalni konzul Zvone Žigon predstavil življenje Slovencev v Clevelandu. 14. tabor slovenskih otrok bo potekal v Libeličah, soorganizirali bodo 20. Drago mladih v Mariboru. Nadaljevali bodo z galerijsko dejavnostjo, objavili razpis za številčne družine, predvidene imajo študijske poti v Rezijo in k Slovencem v Banja Luko. V načrtu imajo tudi predstavitev delovanja Slovencev na Dunaju.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...