Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Utrip Cerkve v znamenju ekumenizma, novega ljubljanskega nadškofa in obletnice

Cerkev na Slovenskem | 21.01.2010, 18:00

Spremembe v Cerkvenih vrhovih zaznamujejo tudi ta teden in narekujejo vsebino oddaje Naše škofije. Prvi celjski škof, sedanji ljubljanski nadškof dr. Anton Stres je v nedeljo v celjski stolnici daroval zahvalno sveto mašo. Pred njim pa je nedeljska umestitev, ki bo potekala to nedeljo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani.

Ob umestitvi novega krajevnega ordinarija, nadškofa metropolita msgr. dr. Antona Stresa bosta prepevala pevski zbor iz župnije sv. Nikolaja ter Mešani pevski zbor Anton Foerster s solisti in orkestrom pod vodstvom prof. Jožeta Trošta. Pevce bo na orglah spremljal Gregor Klančič. Izvajali bodo Mozartovo Mašo v G, op. 235. Pri darovanju bo nadškofu msgr. Stresu družina prinesla simbolične darove: kruh, vino in svečo, ob koncu slovesnosti pa bodo novega nadškofa pozdravili še predstavniki duhovnikov, redovnikov in laikov ljubljanske nadškofije. Slovesnost bomo neposredno prenašali na Radiu Ognjišče in Televizija Slovenija.

Molitvena osmina za edinost kristjanov

V letošnji molitveni osmini za edinost naj bi imeli pred očmi celotno 24. poglavje Lukovega evangelija. V njem se omenjajo mnogi, ki se srečajo z vstalim Kristusom: prestrašene žene ob Jezusovem grobu, potrta učenca, ki potujeta v Emavs, enajsteri učenci, ki jih prevzameta dvom in strah. Vsi ti ob srečanju z Njim prejmejo poslanstvo: »Vi ste priče teh reči.« To je poslanstvo, ki ga Cerkvi daje Kristus in si ga nihče ne more prilaščati le zase.

Vsak dan razmišljamo ob 24. Lukovem poglavju in se ustavljamo ob vprašanjih, ki jih postavlja: nekatera postavlja Jezus svojim učencem, druga pa oni njemu. Vsako od njih nam pomaga osvetliti enega od načinov pričevanja za vstalega Gospoda. Vsako nas vabi, da razmišljamo o naši razdeljenosti in o tem, kako lahko konkretno pomagamo to razdeljenost premagati. Priče smo, obenem pa moramo postati še boljše priče. Kako?

- tako, da proslavljamo Njega, ki nam daje dar življenja in vstajenja (prvi dan);

- s tem, da zgodbo naše vere posredujemo še drugim (drugi dan);

- s priznanjem, da je Bog na delu v našem življenju (tretji dan);

- tako, da se zahvaljujemo za vero, ki smo jo prejeli (četrti dan);

- s tem, da oznanjamo Kristusovo zmago nad vsem trpljenjem (peti dan);

- s tem, da si prizadevamo biti vedno bolj zvesti božji besedi (šesti dan);

- s tem, da rastemo v veri, upanju in ljubezni (sedmi dan);

- s tem, da gojimo gostoljubje in smo pripravljeni sprejeti gostoljubje, ko nam ga nudijo (osmi dan).

V Prekmurju ekumenizem realnost

Menjavanje gospodarjev, ki so vodili Prekmurje v zgodovini navadno s silo, je puščalo sledove, po drugi strani pa pregnetlo prebivalstvo, tudi po verski plati. Prekmurje je med vsemi slovenskimi pokrajinami glede tega najbolj pestro, saj se prepletajo katoličani, evangeličani in binkoštniki. Da ekumenizem ni le beseda, o kateri se razpravlja teoretično, o kateri se samo razmišlja ampak je srž življenja z vsemi problemi, ki jih te razlike prinašajo.

Rešitve so v strpnosti, ko so bolj poudarjene skupne značilnosti od različnosti. In to, da ekumenizem ni le beseda vedo predvsem družine, ki živijo ekumenizem v vsakdanjem življenju.

Jože Vinkovič odgovoren za ekumenizem na področju škofije Murska Sobota je dejal, da je ta teden priložnost za razmislek o tem, kaj smo na področju krščanske edinosti do sedaj storili. Evangeličanski škof Geza Erniša je dejal, da smo vsi kristjani poklicani, da se trudimo biti vsi eno tudi v različnosti. Zakonca Andrejek, ki živita vsak svoje versko prepričanje pa sta poudarila, da sta dokaz, kako lahko ljubezen premaga vse ovire. V zadnjem stoletju je delo za edinost med kristjani dobilo različne oblike. Duhovni ekumenizem je pokazal, kako pomembna je za krščansko edinost molitev in te dni bodo tudi po murskosoboški škofiji potekala ekumenska bogoslužja in molitve za edinost kristjanov.

Cerkev je misijonska

Anton Pačnik, voditelji Misijonske molitvene zveze je tokrat zapisal: „Mediji nam vsak dan poročajo o več tisoč mrtvih, nepokopanih truplih na ulicah, pomanjkanju hrane, pitne vode, zdravil, splošnem neredu in ropih, pa tudi o nevarnosti, da izbruhnejo hude nalezljive bolezni. Bližino in molitev žrtvam potresa na Haitiju je zagotovil tudi papež Benedikt XVI. Vse vernike je povabil, naj se mu pridružijo pri molitvi za žrtve in za tiste, ki jokajo zaradi izgube najdražjih.

Člani misijonske molitvene zveze bodo vsak dan, ko molijo desetko misijonskega rožnega venca, prosili, da bi kristjani na vseh celinah sveta prisluhnili Kristusovi molitvi, ko je prosil Nebeškega Očeta z besedami: »Da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal.« (Jn 17,21). Prosili bodo tudi za novega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr dr. Antona Stresa, predsednika Slovenske škofovske konference. Bog ga je poklical in postavil na zelo odgovorno mesto v Gospodovem vinogradu, naj ga tudi po naših molitvah vodi in pri delu podpira s svojo milostjo.

Med misijonarji bodo ta teden molili za misijonarja Janeza Meseca, duhovnika ljubljanske nadškofije. Rojen je bil leta 1966 na Jesenicah in mašniško posvečenje je sprejel leta 1995 v Ljubljani. Novembra 1999 je odšel v misijone na Madagaskar. Po desetih letih se je lani poleti vrnil v Slovenijo. Na novem »delovnem mestu« vživlja v poslanstvo župnika gorenjskih župnij Stare in Nove Oselice. Takole pravi sam: »V dveh župnijah se zaenkrat še privajam na nov svojevrsten misijon, ki ne bo nič manj zahteven od tistega na Madagaskarju. Župniji sta odmaknjeni od mesta, okrog je veliko travnikov, gozda. Smo sredi narave, ljudje so me lepo in prijazno sprejeli – v resnici nisem pretrgal s pravim misijonom, kar nekaj je stvari, ki me spominjajo na moje delo na afriškem otoku. Duhovnik sem, za Kristusa pričujem lahko doma ali kjerkoli, kamor sem poslan. Zato je lepo biti duhovnik, ko ne delaš in govoriš iz sebe, ampak Kristus dela in govori po meni, kjerkoli. Pri vsaki maši izgovarjam Jezusove besede: »To je moje telo, to je moja kri ...«, ki v malgaškem jeziku enako lepo zvenijo kot v slovenskem. Rožni venec molim še vedno vsak dan tudi v malgaščini, včasih pa tudi hvalnice ali večernice. Psalmi zvenijo zelo lepo v francoščini, v malgaščini si jih moram pa skoraj obvezno peti, ne gre drugače … Bog, ti si me poslal sem, sedaj mi pa pomagaj!«

Srečanja kolednikov

Koledovanje ima v slovenskem prostoru že dolgoletno tradicijo. Ob zaključku trikraljevske akcije so se minuli konec tedna koledniki Škofije Murska Sobota zbrali na Razkrižju, koledniki iz Nadškofije Ljubljana pa so se srečali v Ljubljani. Koledniki iz Škofije Koper imajo srečanje to soboto v Vipavi.

Blagoslov temeljnega kamna

V duhovno izobraževalnem središču Tau na Sveti Gori lahko ljudje z Goriškega že nekaj let poiščejo psihoterapevtsko pomoč, ki jo nudi specialistka za zakonsko in družinsko terapijo s. Mateja Kraševec. Dom, v katerem dogajanje poteka, pa je prostorsko primeren le za otroške in mladinske programe, zato so se odločili za gradnjo družinskega centra v gospodarskem poslopju, ki stoji pod romarskim domom. V soboto, je tam potekala slovesnost, v okviru katere je koprski škof Metod Pirih blagoslovil temeljni kamen novega družinskega centra, ki bo deloval v sklopu zavoda, ki ga je Frančiškanski samostan Sveta Gora ustanovil že pred dvema letoma.

V koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetje je bila v nedeljo slovesna sveta maša ob začetku molitvene osmine za edinost kristjanov. Somaševanje je vodil škof Metod Pirih.

V soboto ob 15.00 uri pa bo v Škofijski gimnaziji v potekal 'Lučkarski festival', ki ga pripravlja Gibanje Vera in luč.

Anton Strle – pričevalec za vero

Na Osredku pri Sv. Vidu nad Cerknico se je 21. januarja 1915 rodil teolog in duhovnik Anton Strlè. Bil je izreden poznavalec teologije – spremljal je njen razvoj tako doma kot na tujem, bil je član mednarodne teološke komisije ter uradni cenzor knjig in publikacij. Mnogi so prepričani, da ga lahko imenujemo kar pričevalec za vero. Med drugim je bil sodelavec kardinala Ratzingerja, sedanjega papeža Benedikta XVI. O njem so v oddaji naše škofije spregovorili profesor Anton Štrukelj, pisateljica in prevajalka Mílanka Dragar in teologinja Helena Eržen.

Prisluhnite posnetku oddaje – v nadaljevanju pa preberite še napovedi, za katere nam je tokrat zmanjkalo minut.

Napoved dogodkov ob molitveni osmini

Škofija Celje

Sklep osmine bo v ponedeljek, 25. januarja 2010, ob 18.30 v župniji Celje – Sv. Jožef. Bogoslužje bo vodil celjski opat gospod Marjan Jezernik. V teku molitvene osmine bo v vseh župnijah celjske dekanije ekumensko bogoslužje, po dekanijskih cerkvah celjske škofije pa bodo potekala bogoslužja s posebnim poudarkom na molitvi za edinost.

Nadškofija Ljubljana

V župnijski cerkvi Sv. Trojice pri uršulinkah v Ljubljani bo danes ob 18.00 sv. maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Sledila bodo ekumenska pričevanja, pri katerih bodo sodelovali škof Jamnik, paroh Srbske pravoslavne Cerkve Peran Bošković in evangeličanski škof mag. Geza Erniša.

V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani bo nocoj ob 20.00 taizéjska molitev, meditacija in petje kánonov. V nedeljo pa bo tam ob 11. uri ekumenska Božja služba z nagovori predstavnikov krščanskih Cerkva. Pri bogoslužju bodo prepevali mladi iz gibanja Marijino delo.

Ob sklepu molitvene osmine bo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani v ponedeljek, 25. januarja 2010, ob 18.30 sv. maša za edinost kristjanov, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

V župnišču pri Sv. Trojici pri uršulinkah v Ljubljani bo v ponedeljek, 25. januarja 2010, ob 18.30 predavanje z naslovom Začetki ekumenskih srečanj po svetu in pri nas. Predaval bo častni kanonik Anton Rojc.

V srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Tivoliju v Ljubljani bo v nedeljo, 31. januarja 2010, ob 10.00 bo ob prazniku sv. Save slovesna Božja liturgija, ki ji bo sledil praznični recital. Prepeval bo zbor cerkvenega pevskega društva Ostrog iz Novih Banovcev. Zbor bo imel v petek, 29. januarja, ob 19.30 v ljubljanski stolnici koncert pravoslavnih duhovnih pesmi.

Nadškofija Maribor

V cerkvi sv. Magdalene v Mariboru bo nocoj ob 18.30 evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom, ki ga bo imel stolni kanonik Janez Lesnika.

V cerkvi sv. Jožefa v Mariboru bo jutri ob 18.00 potekalo evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom, ki ga bo imel kanonik Jože Goličnik.

V cerkvi sv. Cirila in Metoda na Teznem v Mariboru bo v soboto ob 18.00 evharistično bogoslužje z ekumenskim govorom stolnega župnika msgr. dr. Stanka Lipovška.

V srbski pravoslavni kapeli na Tržaški cesti 13 v Mariboru bo v nedeljo ob 10.00 potekala pravoslavna Božja liturgija, ki jo bo vodil paroh Savo Kosojević.

V baziliki Matere Usmiljenja pri frančiškanih v Mariboru bo v ponedeljek, 25. januarja 2010, ob 18.00 potekalo sklepno evharistično bogoslužje pod vodstvom upokojenega mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja.

Škofija Murska Sobota

Ekumensko bogoslužje v Lendavi bo v soboto, 23. januarja 2010, ob 17.00 potekalo v katoliški cerkvi, v nedeljo, 31. januarja 2010, ob 10.00 pa v tamkajšnji evangeličanski cerkvi.

Ekumensko bogoslužje v Murski Soboti in Gornjih Slavečih bo v nedeljo ob 10.00 v evangeličanskih cerkvah, v Apačah pa ob 11.30 v katoliški cerkvi.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...