Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Alen Salihović (foto: ARO)
Alen Salihović | (foto: ARO)

Je ustavna obtožba zoper predsednika države upravičena?

Komentarji | 29.01.2010, 16:00

Tudi danes odmeva vložitev ustavne obtožbe zoper predsednika države Danila Türka, ki je po mnenju SDS in SLS z odlikovanjem nekdanjega vodje tajne politične policije Tomaža Ertla, odgovornega za kršitve človekovih pravic, kršil ustavo. Pričakovano je koalicija predsedniku stopila v bran češ, da je bil Ertl odlikovan zgolj za posamezno akcijo in ne za življenjsko delo.

Da gre za zlorabo ustavnega sodišča, da se odmikamo od pomembnejših tem, da gre za pogrevanjem polpretekle zgodovine, da ima predsednik republike popolno avtoriteto na področju podeljevanja odlikovanj, so zgolj nekatere floskule, ki smo jih slišali včeraj po vložitvi prve ustavne obtožbe v zgodovini samostojne Slovenije. Pri zagovornikih me je najbolj zmotila razlaga, da je bil nekdanji vodja UDBE, ki je načrtno teptala človekove pravice in mučila vse tiste, ki so govorili proti takratni oblasti, odlikovan zgolj za posamezno akcijo in ne za življenjsko delo. Te trditve ne morem sprejeti. Zakaj? Odlikovan je bil nekdo, katerega roke so – čeprav brez jasnih dokazov, saj so jih „udbaši“ prej uničili – umazane tudi s krvjo. To je podobno, kot bi danes odlikovali diktatorja Adolfa Hitlerja, ki je dal umoriti milijone ljudi, na primer za akcijo rešitve nekaj ujetih Nemcev – dvignila se ne bi samo Nemčija ampak cela Evropa, tudi naš predsednik bi bil poln besed o človekovih pravicah, čeprav je sam te popolnoma poteptal. Prvič, ko so zanj žrtve v Hudi jami postale drugorazredna tema, drugič pa z odlikovanjem nekoga, ki je delal zgolj za to, da so teptali človekove pravice. In potem je tukaj še starosta slovenskega komunizma, ki poudarja, da si pač zgodovino razlaga vsak po svoje in da je potrebno na to gledati nekoliko drugače. Kako pa naj gledamo na zapiranje, pobijanje, mučenje, ustrahovanje ljudi s strani komunistične oblasti drugače? Kako naj si ta grozodejstva razlagamo? Nas bodo prepričali, da je to nekaj povsem normalnega, da je pač to bilo takrat dovoljeno in naj na to danes gledamo kot na nekaj povsem normalnega? Tudi poslušalci temu niso naklonjeni.

„Tovariš Türk kolega Ertla gotovo dobro pozna in mu je premišljeno pa ne zaradi akcije Sever podeli to srebrno zvezdo, ki je bolj bodeča kot svetla.!

„Je malo možnosti, da se bo karkoli zgodilo, ker vemo na kateri strani je sodstvo in že kar apriorij oznanjajo, da iz tega nič ne bo.“

„Gospod Türk naj nagradi tiste, ki so se res prizadevali za osamosvojitev Slovenije, ne pa tiste, ki so bili proti temu.“

In kako naprej? Do ustavne obtožbe, kot zgleda, ne bo prišlo, saj bodo potomci tistih, ki so teptali človekove pravice stopili v bran svojemu prvemu komunistu in tako bomo človekove pravice teptali še naprej. In še nas bodo prepričevali, da je to nekaj normalnega. Pa je res?

Komentarji
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...