Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Poplavljene površine na Barju (foto: Robert Božič)
Poplavljene površine na Barju | (foto: Robert Božič)

Kmetje zahtevajo podaljšanje roka za pokritost tal

Kmetijstvo | 22.10.2024, 10:54 Robert Božič

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije v imenu kmetov pozivata Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da čim prej prestavi datum, do katerega morajo biti njive pokrite s prezimno zeleno odejo in sicer iz 15. novembra na 1. december.

Težavne vremenske razmere z obilico padavin kmetom namreč onemogočajo izpolnitev zahtev ukrepov Skupne kmetijske politike glede pokritosti tal.

Letošnji september med najbolj namočenimi odkar beležijo podatke

Po podatkih Agencije RS za okolje je bil letošnji september na območju celotne Slovenije nadpovprečno namočen. Kazalnik višine padavin je znašal 169 %, kar letošnji september uvršča na peto mesto najbolj namočenih septembrov od leta 1950.

Obilne padavine so se nadaljevale tudi v prvi polovici oktobra, kar botruje veliki razmočenosti tal in njihovi nasičenosti z vodo, ponekod pa so zemljišča še vedno poplavljena, oziroma voda še vedno odteka s kmetijskih površin.

V katerih primerih je zahtevana ozelenitev njivskih površin čez zimo?

Njivske površine morajo biti ozelnjene od 15. novembra do 15. februarja v primeru izvajanja sheme ZEL - Ozelenitev ornih površin prek zime, ozelenitev pa mora biti v tem primeru izvedena z mešanico vsaj dveh prezimnih kmetijskih rastlin. Prav tako zeleno odejo čez zimo zahteva operacija Vodni viri in Varovalni pasovi ob vodotokih, ter znotraj t.i. pogojenosti standarda DKOP 5 in DKOP 6.

Padavine naj bi se nadaljevale do začetka novembra

Dolgoročna vremenska napoved vsaj občasen dež napoveduje tudi v prihodnjih dneh, lepše vreme, če bodo izračuni držali, pa naj bi se vzpostavilo šele v začetku novembra. Glede na nizko izhlapevanje se tla ne morejo osušiti in ostajajo nasičena z vodo, ki zelo počasi odteka. Vse to onemogoča spravilo posevkov z njiv, razvoz organskih gnojil, obdelavo in pripravo na setev prezimnih posevkov.

Obdelovanje premokrih njiv povzroči tlem veliko škodo

»Dodatne težave pri spravilu posevkov ter pripravi njiv za setev se pojavljajo na težjih tleh, na njivah, kjer se uporablja ohranitvena obdelava tal in se posledično vlaga v tleh ohranja še dalj časa ter na nagnjenih terenih,« opozarjajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in skupaj z Zadružno zvezo Slovenije Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano pozivajo naj zadnji datum, ko morajo njive vključene v nekatere ukrepe SKP ozelenjene, premakne iz 15. novembra na 1. december.

Uredniški komentar: »Obdelava premokrih njiv lahko povzroči veliko škodo tlem!«

Vse zahteve, ki jih postavljajo ukrepi Skupne kmetijske politike skupaj z nepredvidljivostjo odločitev odgovornih glede podaljšanja oziroma prestavitve birokratsko postavljenih rokov za kmetijska opravila, ki se ne ozirajo na vedno težje vremensko okoljske pogoje, mnoge kmete silijo, da se proti svoji volji odločajo za obdelavo premokrih njivskih površin, zato da ne bi zamudili zahtevanih datumov in se znašli v prekršku ter posledično utrpeli finančne kazni.

To nikakor ni prav, saj obdelava premokrih površin povzroči hude poškodbe v strukturi tal, ki jih je kasneje zelo težko sanirati in traja več let, da se jih vzpostavi nazaj v optimalno stanje.

Kmetom zato svetujemo, da se v primeru neugodnih razmer poslužujejo instituta prijave »višje sile ali izjemnih okoliščin« za sheme oziroma intervencije, ki zahtevajo ozelenitev preko zime. Gre sicer za dodatne birokratske postopke, ki pa vsekakor zahtevajo manj dela, kot pa sanacija degradiranih njivskih tal.

Kmetijstvo
Duhovnik Sandi Koren (photo: splet) Duhovnik Sandi Koren (photo: splet)

V večnost je odšel duhovnik Sandi Koren

V večnost je danes ponoči odšel duhovnik Sandi Koren, je sporočil župnik v Mozirju Vinko Čonč. Dolgo so ga spremljale različne bolezni, astma, diabetes, leta 2018 so mu odkrili tumor v želodcu, ki ...

Klemen Balažič, delegat poklicne pastorale pri salezijancih  (photo: NL) Klemen Balažič, delegat poklicne pastorale pri salezijancih  (photo: NL)

Nočem biti ponaredek

Na Rakovniku se skozi vse leto odvijajo duhovni večeri. Vsak prvi torek v mesecu ga pripravijo v treh delih, najprej je kateheza, potem molitev in adoracija ter priložnost za spoved in druženje. ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Jedilno olje (photo: pexels) Jedilno olje (photo: pexels)

Olje blizu okna

V današnji družbi zanimanje za pravilno prehrano raste. Pri vrhunskih športnikih je ključ do uspeha ravno uravnotežena prehrana, je poudaril redni profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, ...