Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Pšenica, zrelo klasje (foto: ARO)
Pšenica, zrelo klasje

Premika se. V pozitivno smer!

Hrana in okolje | 21.09.2021, 13:55 Robert Božič

Prepričan sem, da se še dobro spomnite, kako so se v minulih letih, praviloma že globoko v času žetve, dogajala pogajanja o odkupni ceni pšenice in posledično tudi drugih žit.

Iz leta v leto smo bili priče žalostnim zgodbam, na trenutke tudi izsiljevanju, ko si je pogajalsko močnejša stran odkupovalcev izmišljala vedno nove kriterije in pristope za vrednotenje domačega pridelka.

Cilj je bil preprost. Po čim nižji ceni v silose spraviti čim več najboljše domače pšenice, ki je nato v nadaljevanju leta, z mešanjem s tujo, omogočala lagodno poslovanje, ki se je na dolgi rok finančno obrestovalo. Skoraj po pravilu so bile namreč cene žit vsako leto ob žetvi nizke, čez zimo pa so na borzah občutno poskočile.

In iz leta v leto sem se spraševal, kje vendar so zadruge. Zakaj ne najdejo poguma, zgradijo skladišč in kot vmesni člen stopijo v to zgodbo, ter svojim kmetom omogočijo višje in pravičnejše odkupne cene. Razlogov in izgovorov sem v vseh teh letih slišal veliko, a prepričan sem, da bi povezovanje med zadrugami na tem področju prineslo nesluten uspeh, v veliki meri onemogočilo špekulacije, predvsem pa popolnoma obrnilo računico slovenske pridelave žit.

A zadnja leta se je v ozadju pretrgane žitne verige vendarle snoval še en poskus. Možnost vzpostavitve sheme Izbrana kakovost Slovenije je namreč tudi za področje pridelave in predelave žit ponudila možnost napredka.

A najprej se je zapletlo pri razumljivi nezainteresiranosti največjih igralcev, kasneje pa se je z velikimi mukami rojevala specifikacija. Ta je zdaj spisana in jo čaka postopek sprejemanja, ki tudi verjetno ne bo lahek, a kot kaže, bo že setev prihodnjo jesen in žetev v letu 2023 lahko pomenila zagon te sheme.

Potrošniki bomo torej dobili možnost, da bomo ob nakupu mok, kruha in krušnih izdelkov ter peciva, z izborom izdelkov pod označbo Izbrana kakovost Slovenije dobili izdelke iz slovenskega žita.

Dogovorjena specifikacija označbe »Izbrana kakovost« za sektor pridelave in predelave žit je torej pred letošnjo setvijo ozimnih žit dober signal pridelovalcem, da se na tem področju vendarle premika. In to v pozitivno smer.

Hrana in okolje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...