Robert Božič
Robert Božič je urednik in voditelj na Radiju Ognjišče.
Konec lanskega leta se je več kot 500 francoskih kmetij ubadalo s tožbami priseljencev na podeželje, ki so kmete tožili zaradi hrupa, vonja in celo jutranjega petelinjega petja. Čeprav so v Franciji že leta 2021 sprejeli zakonodajo za zaščito t.i. "čutne dediščine francoskega podeželja", se je izkazalo, da si sodniki v sporih problematiko razlagajo zelo različno in so take potem tudi sodbe. Mnoge so bile usodne za francoske kmetije, ki so se zaradi običajnih praks kmetovanja znašle v nemilosti priseljencev na podeželje.
V tednu od tihe do cvetne nedelje se je na valovih radia Ognjišče odvijal 19. radijski misijon. Pod skupnim naslovom »Molitev, utrip življenja« smo pripravili številne radijske oddaje, med katerimi posebej izstopa sedem misijonskih govorov br. Štefana Kožuha, sedem misijonskih nagovorov duhovnika Mitja Markoviča, dnevne spodbude gledališkega igralca Gregorja Čušina, večerni prenosi svetih maš iz Asissia ter misijonski jutranji pogovori z gosti in poslušalkami in poslušalci.
Papež Frančišek je včeraj zvečer vodil tradicionalno velikonočno vigilijo v baziliki svetega Petra v Vatikanu. Praznovanje se je začelo pri vhodu v baziliko z blagoslovom ognja, ki mu je sledila procesija s svečami, ob petju Lumen Christi. Bogoslužje, ki se je začelo v temi in nadaljevalo v razkošni svetlobi, je vključevalo krst in birmo osmih katehumenov iz Italije, Južne Koreje, Japonske in Albanije.
Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi odtenek pirhov, veliko pa je odvisno tudi od samega postopka in pa odločitve, ali bomo jajca več časa pustili v kuhanih čebulnih olupkih, pravi Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, ki zadnja leta veliko eksperimentira z naravnimi barvami za pirhe in vsako leto odkrije kakšno novo zakonitost.
Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od kvalitete mesnine, ki jo izberemo, v drugem koraku pa tudi od pravilnega načina priprave, ki poskrbi za okusnost in sočnost.