Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Robert Božič

Robert Božič je urednik in voditelj na Radiju Ognjišče.

 • Zabojčki z zelenjavo čakajo na dostavo na ekološki kmetiji Porta (photo: Aleš Fister)
  08.02.2023, 18:59

  Pogovor o: Izzivi ekološkega kmetijstva v novem obdobju SKP

  Kmetijstvo, pridelava hrane, odnos do zemlje in vsega Stvarstva, vse to je naša osnovna kultura, ki na najbolj neposreden in otipljiv način zaznamuje naše bivanje. V današnjem prazničnem popoldnevu smo se zato v oddaji ’Pogovor o’ ustavili ob nekaterih izzivih ekološkega kmetijstva.

 • Nastop škofa Maksimilijana Matjaža (photo: Igor Bahovec)
  08.02.2023, 09:56

  Slovenska delegacija na sinodalnem zasedanju v Pragi posebej navdušila s poglavjem o mladih

  V Pragi na Češkem se nadaljuje celinsko zasedanje sinode za Evropo. Na sinodalnem zasedanju sodeluje 200 delegatov, preko spleta pa jih je povezanih še 390. Slovensko delegacijo sestavljajo soboški škof in podpredsednik Slovenske škofovske konference Peter Štumpf, celjski škof in odgovoren za sinodo pri Slovenski škofovski konferenci Maksimilijan Matjaž, profesor Igor Bahovec in sestra Anja Kastelic.

 • Volkulja Jasna (photo: Jan Potočnik - SloWolf)
  06.02.2023, 14:15

  V ozadju poziva za zaščito volkov "sprevržena levičarska agenda"?

  Novembra lani, ko je bila v Evropskem parlamentu sprejeta resolucija o zaščiti živinoreje in vprašanju velikih zveri v Evropi, so se hribovski kmetje v alpskih državah nadejali, da se bo vprašanje aktivnega upravljanja s populacijami zveri uredilo. Resolucija je namreč pozvala tudi k razmisleku o ustreznosti trenutne stopnje varstva volka. Prejšnji teden pa se je Slovenija pridužila skupini držav, ki poziva Evropsko komisijo, naj zaščito volka ohrani.

 • Primerjava neprimerljivega. A obe površini spadata v isti bonitetni razred. (photo: KGZS)
  06.02.2023, 06:03

  Brez kvalitetnih podatkov ni pravične določitve bonitete!

  Precej lastnikov kmetijskih zemljišč se na svojih parcelah sooča z dvigom bonitetnih točk in posledično tudi višjim pripisanim katastrskim dohodkom. Posebej pereče je to vprašanje na Krasu, kjer je izjemno poskočila bonitetna ocena kraških pašnikov in se je v nekaterih primerih pripisan katastrski dohodek povečal tudi za 500 %. Podobno je tudi na Ljubljanskem barju, pa tudi v širši okolici Novega mesta in še na nekaterih drugih območjih. Ob tem smo se ustavili v včerajšnji kmetijski oddaji.

 • Pogled na kraški pašnik, delno zaraščen z grmičevjem in tudi z deli nerodovitnih površin (photo: Gooogle Zemljevidi)
  03.02.2023, 06:04

  Kako na GURS pojasnjujejo novo bonitetno oceno kmetijskih in gozdnih zemljišč?

  »Za zagotovitev enakih pogojev za vse državljane, je bilo potrebno zagotoviti, da se podatek o boniteti za vse parcele pripiše na podlagi podatkov o tleh, klimi in reliefu, torej enotnih in strokovno preverjenih kriterijih za vsa zemljišča v Sloveniji,« spremembo podatka o boniteti kmetijskih in gozdnih zemljišč, ki se je zgodila lani jeseni, pojasnjuje Franc Ravnihar, direktor Urada za nepremičnine na Geodetski upravi Republike Slovenije.