Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko

Reportaža: številčne družine

Dogodki | 08.12.2009, 14:40 Matjaž Merljak

Na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije smo ob 13h objavili reportažo s podelitve priznanj številčnim slovenskim družinam, ki je bilo v petek, 4. decembra 2009, v prostorih kongresa v Ljubljani. Podelili so eno zlato, štiri srebrna in osem bronastih priznanj. 13 družin je imelo skupaj 83 otrok.

Svetovni slovenski kongres je tudi letos podelil javna priznanja številčnejšim slovenskim družinam. Slovenska konferenca kongresa se je zato odločila leta 1997 in do zdaj podelila priznanja že več kot 100 družinam, ki imajo skupaj več kot 700 otrok. Menijo namreč, da so družine, še posebej velike družine, v marsičem zaslužne za ohranjanje slovenskega naroda in jezika.

Zlato priznanje je prejela družina Angelce in Sandija Podlesnika iz Ljubljane, ki ima devet otrok, desetega pa pričakujejo.

Srebrno priznanje prejmejo družine z osmimi ali sedmimi otroki. Osem otrok je družini Nadje in Bojana Mehleta iz Mengša, eden od njih je bogoslovec. Tudi družina Elizabete in Miha Rusa iz Brezovice ima osem otrok. Dve družini, ki sta letos prejeli srebrno priznanje, imata po sedem otrok. Iz Breznice pod Lubnikom je prišla družina Helene in Cirila Krajnika.

Tudi družina Slavke in Jožeta Smoliča iz Artmanje vasi ima sedem otrok. Bronasto priznanje so prejele družine, ki imajo pet ali šest otrok.

Družina Alenke in Primoža Kosmača iz Preserij pri Radomljah ima šest otrok. Osemčlanska družina Trkôv je iz Dobrunj pri Ljubljani, mama Mateja in oče Marjan sta povedala, kaj jima pomeni tako priznanje. Družina Simone in Zdravka Brgleza iz Dolge gore je osemčlanska - slišali smo, kako usklajujejo družinsko in službeno življenje.

Družina Podlesnik
Družina Podlesnik © Matjaž Merljak

 

Med prejemniki priznanj številčnejšim družinam je tudi družina Jožice in Benedikta Hostnika iz Šmartnega pri Litiji s petimi otroki. Priznanje je prejela tudi sedemčlanska družina Mojce in Nika Skvarča iz Rovt. Bronasto priznanje so prejele tudi družine Irene in Francija Kokalja iz Litije, ki ima šest otrok, Marije in Andreja Perka iz Podrebri s petimi otroki in Aleksandre in Roberta Blatnika iz Gorenjega Gradišča, ki pa zaradi bolezni niso prišle na podelitev.

Družina Kosmač
Družina Kosmač © Matjaž Merljak

Velike družine, ki so prejele zlata, srebrna in bronasta priznanja Svetovnega slovenskega kongresa, so zagotovo klicarji boljših časov in so dragocene za slovenski narod. Zato jih je obiskal tudi Miklavž s svojim spremstvom. Vsem čestitke izrekamo tudi z radia Ognjišče. Otroci so prireditev z veseljem spremljali in se razveselili darov, ki so jim jih na Svetovnem slovenskem kongresu pripravili v sodelovanju s sponzorji. Povem lahko še to, da so bili zelo mirni, bolj klepetavi so bili gostje, ki so prišli na prireditev.

Družina Smolič
Družina Smolič © Matjaž Merljak

Dogodki, Oddaje
Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News) Papež Frančišek (photo: Divisione Produzione Fotografica Vatican News)

Prvi odziv papeža Frančiška na primer Rupnik

Papež Frančišek je v prvem odzivu na primer patra Marka Ivana Rupnika dejal, da ga je zadeva presenetila in prizadela. V intervjuju za ameriško tiskovno agencijo AP je še zagotovil, da ni imel ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...